Un dia més tard que el carrer de la Cera es llevés amb un ampli dispositiu dels Mossos d’Esquadra per desnonar una família, aquest dijous el Sindicat de Barri del Poble Sec i el del Raval s’han mobilitzat per denunciar “violència policial” als desnonaments i exigir “un allotjament alternatiu digne” per a les famílies que es queden sense llar. La protesta ha començat a la plaça de la Bella Dorita, al Poble-sec.

Les desenes de manifestants s’han dirigit, després de trobar-se, a la plaça del Padró, al Raval, i s’han concentrat al davant del centre de Serveis Socials de la zona. En arribar-hi, han volgut accedir a l’edifici i, segons expliquen, el vigilant de seguretat els ha ruixat amb gas pebre per fer-los fora. Alguns activistes s’han allunyat del grup amb llàgrimes i queixes de dolor.

Lluita per exigir “l’aturada real” de tots els llançaments

Tots dos sindicats han fet pressió als Serveis Socials del Raval i els han acusat de “còmplices” dels desnonaments per no oferir “alternatives dignes” d’habitatge per als desnonats aquest dimecres al carrer de la Cera i divendres passat, al carrer de Bisbe Laguarda. Denuncien que, malgrat que el decret antidesnonaments de l’Estat està en vigor, els llançaments continuen executant-se, i en demanen “l’aturada real”.

Després de sis hores de negociació amb responsables del consistori i del centre social, el Sindicat de Barri del Poble-sec ha desconvocat la mobilització. Apunten que no han aconseguit una solució més adient per a la dona i la família desnonades divendres del carrer de Bisbe Laguarda. Ara bé, puntualitzen que Serveis Socials s’ha compromès a trobar-los una pensió amb millors condicions. Ara es troben en l’habitació d’una pensió en un quart pis sense ascensor.

Durant la protesta, els activistes han fet responsables les administracions de la crisi de l’habitatge i han acusat el conseller d’Interior en funcions, Miquel Sàmper, de permetre “actuacions policials violentes i repressives mentre dona via lliure als fons voltors per especular amb el dret a una llar“. De fet, reclamen la fi de dispositius de Mossos com el d’aquest dimecres, que va acabar amb cinc detinguts, diversos identificats i moments de tensió amb càrregues.

L’Ajuntament surt en defensa dels treballadors socials municipals

La tinenta d’alcalde de Drets Socials, Laura Pérez, ha assegurat que l’Ajuntament “ha fet i està fent grans esforços per garantir el dret a l’habitatge”. Ha dit que “ens indigna que s’hagin expulsat veïns de casa seva i els amplis dispositius policials” i, de fet, també n’ha responsabilitzat el Departament d’Interior. D’altra banda, Pérez ha sortit en defensa dels treballadors socials municipals: “No els podem assenyalar com a responsables d’aquesta crisi”.