Trasplantament de ronyó a l'Hospital Clínic

L’Hospital Clínic ha superat els 1.000 trasplantaments de ronyó provinent d’un donant viu. Es converteix així en l’hospital espanyol que ha fet més intervencions d’aquest tipus i en un dels pocs a Europa, i la resta del món, que ha superat la barrera del miler. El director general del centre, el doctor Josep Maria Campistol, ha remarcat la complexitat d’una operació en què s’intervé una persona sense cap patologia: “Tenim un malalt i un donant viu que és persona sana i que ha de seguir sent una persona sana”.

Campistol ha remarcat que el trasplantament de donant viu és “la millor alternativa terapèutica” per a un pacient amb insuficiència renal crònica. Per això, ha realçat l’acte “de generositat, d’altruisme i d’amor” que suposa passar per quiròfan per millorar la qualitat de vida de l’afectat.

L’Hospital Clínic, pendent de trasllat

Hospital capdavanter

Des de l’Organizació Nacional de Trasplantaments, la doctora Beatriz Domínguez-Gil ha qualificat el volum de trasplantaments en viu que es fan al Clínic de “xifra aclaparadora”. Segons les seves dades, a l’hospital barceloní representen el 20 % del total de l’activitat renal, mentre que a la resta de l’estat només el 10 % dels trasplantaments són de donants vius. En la mateixa línia, el secretari general del Departament de Salut, Marc Ramentol, ha destacat que el 44 % de trasplantaments renals de donant viu es fan a Catalunya. Ramentol encoratja a continuar treballant perquè “la gent surti orgullosa del sistema sanitari”.

En l’àmbit dels trasplantaments renals, el Clínic també és pioner a l’hora d’aplicar noves metodologies i superar barreres, entre les quals la incompatibilitat entre donant i receptor. L’hospital va fer el 2006 el primer trasplantament entre persones amb grups sanguinis incompatibles i des d’aleshores ja n’han fet 110, una intervenció que es fa a molt pocs hospitals del món, segons la doctora Domínguez-Gil. El centre també ha implantat la cirurgia robòtica i s’ha implicat en els trasplantaments creuats, és a dir, entre dues parelles incompatibles. Entre les operacions pioneres, hi ha la d’una nena de vuit anys diagnosticada de síndrome nefrítica als vint mesos de vida.

Ronyó trasplantat a l'Hospital Clínic
Ronyó trasplantat a l’Hospital Clínic

Els germans Milian, pacients número 1.000

El Clínic és el primer centre d’Espanya on es va fer un trasplantament renal. Va ser el juliol del 1965 amb un ronyó procedent d’una persona morta. Tres mesos després, es va fer el primer amb un donant viu. Des de llavors, l’hospital ha trasplantat 5.000 ronyons, una cinquena part dels quals entre persones vives.

Els germans Milian han estat els pacients número 1.000 en la llarga llista de trasplantaments de ronyó entre persones vives. La Nati, la donant, va rebre la notícia que l’operació podria tirar endavant el 22 de desembre, “el dia de la loteria” i assegura que va pensar que li havia tocat el sorteig: “No podia haver fet res millor”. Per la seva banda, el Josep ha destacat la rapidesa en la recuperació i s’ha mostrat molt agraït amb l’equip que el va atendre: “He trobat una professionalitat, una atenció i sobretot una humanitat amb la gent que teniu aquí dins, que jo no l’havia vist en la meva vida”.

Històries com la seva protagonitzen la campanya “Mil trasplantaments, mil històries“, amb què es vol sensibilitzar la ciutadania sobre els beneficis de la donació de ronyó de donant viu. El pacient més jove a qui han trasplantat un ronyó de donant viu al Clínic tenia vuit anys en el moment de l’operació i el més gran, 77. Per sexes, els receptors han estat majoritàriament homes (63,5 %), mentre que en canvi, les donants han estat principalment dones (67,4 %).