Matí de tensió i enfrontaments al districte de Ciutat Vella. Un gran dispositiu d’antiavalots dels Mossos d’Esquadra s’ha desplegat aquest dimecres al número 40 del carrer de la Cera, al barri del Raval. En aquest punt, també s’hi han aplegat desenes d’activistes per evitar el desnonament d’una família, que finalment s’ha executat. La policia ha carregat diverses vegades contra els manifestants. En acabat, s’han detingut cinc persones i els agents també n’han identificat diverses.

Detinguts enmig d’un ampli dispositiu policial

Segons ha informat la policia catalana a betevé, s’han arrestat dues persones pel llançament d’objectes contundents contra la línia policial des d’un sisè pis del mateix carrer de la Cera. La resta ─tres més─ les han detingudes per coaccions a un veí que es trobava a l’interior de l’immoble i volia sortir-ne. Els Mossos indiquen que les identificacions s’han fet per resistència, desobediència i obstrucció als agents de l’autoritat.

“Amb 17 anys ets vulnerable i amb 18 ja no menges?”

Els desnonats són l’Enger i la seva família, que vivien al pis des de feia més d’una dècada. Segons explica el Sindicat d’Habitatge del Raval, van deixar de pagar la hipoteca i aquesta ha estat la quarta ordre de llançament. Tot i que l’Enger treballa com a cuiner, el salari no li permet fer front al pagament del preu del pis i, per això, reclamava un lloguer social.

Un dels afectats pel desnonament del carrer de la Cera

Sigui com sigui, el moviment en defensa del dret a l’habitatge del barri lamenta que no hagin pogut esquivar el desnonament: critiquen que no se’ls ha considerat família vulnerable ─requisit essencial per evitar que et facin fora de casa, segons el decret de l’Estat─ perquè no hi ha menors d’edat. “Què passa? Amb 17 anys ets vulnerable i amb 18 ja no menges?“, ironitza Elena Martín, portaveu del sindicat.

Altres desnonaments al barri Gòtic

Aquest dimecres ha tornat a ser un dia marcat pels desnonaments a Ciutat Vella. Inicialment, l’Ajuntament tenia constància de 17 llançaments programats, tot i que una desena ja s’havien ajornat als jutjats. Els col·lectius en defensa del dret a habitatge s’han organitzat per intentar evitar que s’executessin els que no s’han suspès.

A banda del Raval, també hi havia previstos tres desnonaments més al Gòtic, que s’han ajornat. Pel que fa al primer, al carrer de Milans, la família migrant amb quatre menors ha entregat les claus perquè ha aconseguit un pis alternatiu. El segon, al carrer d’en Roca, s’ha aturat durant dos mesos i també afecta una família migrant amb dos menors. Finalment, el tercer, al carrer de la Lleona, s’ha parat sense data nova.