Ni la pandèmia del coronavirus, ni l’estat d’alarma, ni tampoc els decrets antidesnonaments han servit per evitar que, en un any tan complicat, milers de famílies perdin la llar. Segons dades del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), el 2020 a Catalunya hi va haver 5.737 llançaments, de nou la comunitat autònoma on més se’n van executar: 15 al dia de mitjana i la majoria per impagament del lloguer. Això sí, el 2019 en van ser el doble: en concret, 12.446.

A Barcelona l’escenari és similar. Malgrat que els desnonaments s’han reduït a la meitat, l’any passat a la ciutat se’n van fer 1.028 (fa dos se’n van executar 2.125). Amb tot, la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) denuncia que no s’ha fet prou.”Els reials decrets del govern de Pedro Sánchez no han servit per aturar el drama“, critica Lucía Delgado, portaveu del col·lectiu.

Creixen les execucions d’hipoteca a tot l’estat

“Calen mesures valentes i lleis ambicioses per deixar enrere el rànquing de la vergonya que continua liderant Catalunya”, afegeix Delgado. L’informe de l’autoritat judicial també revela que a tot l’estat el 2020 les execucions d’hipoteca van créixer prop d’un 20 % després de set anys en descens. Això vol dir que l’any passat 20.460 llars van tenir problemes per pagar les quotes de la hipoteca.