Les assemblees d’estudiants de les diferents universitats públiques catalanes han fet una jornada de vaga aquest dijous per reclamar el Compromís contra la Crisi Educativa. Els universitaris també han participat en una manifestació pels carrers del centre de Barcelona. La marxa ha sortit de la plaça de la Universitat i el recorregut ha finalitzat al Parc de la Ciutadella, on s’ha fet la lectura del manifest. Els sindicats estudiantils xifren en un miler de persones els participants en la marxa, tot i que la Guàrdia Urbana han rebaixat la dada fins a unes 500 persones.

La convocatòria havia de finalitzar davant del Parlament de Catalunya, però els manifestants s’han trobat l’accés al Parc de la Ciutadella tancat i custodiat per diverses unitats dels Mossos. El lema de la marxa “Pel compromís amb la pública, sortim a guanyar”, ha encapçalat la protesta amb una pancarta.

lectura manifest estudiants vaga universitats
Lectura del manifest dels estudiants al final de la manifestació

La mobilització vol pressionar els rectors de les universitats públiques per firmar el document que s’ha impulsat des de les assemblees universitàries dels estudiants, i que vol garantir l’accés universal de l’educació superior pública, així com la qualitat. Reclamen l’equiparació de preus, la remuneració de les pràctiques i unes aules feministes i en català.

Parada a Foment del Treball i a la Secretaria d’Universitats

La manifestació s’ha aturat davant de la seu de Foment del Treball Nacional, a la via Laietana. Els estudiants volen assenyalar, diuen, la precarietat laboral generada per la reforma laboral del 2012 que va condemnar-los a una situació de més misèria.

Els estudiants han aturat la manifestació davant de la seu de Foment del Treball Nacional, a via Laietana

També han fet parada davant la Secretaria d’Universitats i Recerca, ubicada a la mateixa via Laietana.

Els estudiants han arribat al centre de Barcelona des de diferents columnes provinents de diferents campus i facultats universitàries. Una, provinent de Palau Reial, que prèviament ha tallat el trànsit a l’avinguda Diagonal.

Accessos bloquejats i pintades a les facultats

Des de primera hora els universitaris han bloquejat els accessos dels campus, s’han tancat a l’interior i algunes facultats han aparegut amb pintades que criden a sumar-se a l’aturada. És el cas dels Campus Mar i Ciutadella de la UPF, a l’edifici central de la UB, i també el campus de l’Hospital Clínic i el campus Mundet.

En algunes facultats com la Universitat Autonòma de Barcelona (UAB) o el Campus Ciutadella de la UPF els estudiants han fet una crida a sumar-se a la protesta amb bengales. Els sindicats d’estudiants han difós les imatges a través de les xarxes socials.

Què reclama el Compromís contra la Crisi Educativa?

  • L’equiparació de preus de màsters i graus i graus entre si.
  • La remuneració obligatòria de les pràctiques.
  • El suport per l’absolució de tots els encausats per defensar la universitat pública.
  • Un pla de xoc del català contra l’emergència lingüística: garantir la totalitat de la docència en català en un període de tres anys i assegurar-se que, mentrestant, es compleixen les guies docents.
  • La creació d’un protocol feminista únic per a totes les universitats públiques, i augment de la presència de dones en els plans docents, en un termini de tres anys.
Pintades dels universitaris en vaga a la UPF
Foto: @SEPC_nacional

Reunió ajornada entre estudiants i universitats públiques

La convocatòria de vaga es volia fer coincidint amb l’última reunió del grup negociador del Compromís contra la Crisi Educativa, prevista per aquest dijous, però que finalment s’ha ajornat i es farà segurament dilluns vinent, 17 de maig.

Els estudiants esperen que els rectors, en nom de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP), firmin el document amb les demandes exposades.

Tot plegat després que el mes passat es va ocupar l’Edifici Històric de la UB per reclamar millores a la universitat pública i no s’arribés aleshores a cap acord. Entre els punts del Compromís hi ha l’equiparació dels preus de màsters i graus i la remuneració de les pràctiques.

Foto: @SEPC_nacional

Segon dia d’aturades a la UAB

En el cas de la Universitat Autònoma de Barcelona, la vaga és de dues jornades, dimecres, 12, i dijous, 13 de maig. En el primer dia d’aturades els estudiants van tallar els accessos a la UAB.