mascareta catalunya interiors obligatòria

Ja ha arribat el dia. Per primera vegada en gairebé dos anys, s’elimina l’obligatorietat de la mascareta a Catalunya en interiors aquest dimecres, 20 d’abril. Ho farà tan bon punt es publiqui al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) el reial decret aprovat pel Govern espanyol. La mascareta va retirar-se primer en exteriors, el 10 de febrer, i, ara, es retirarà en els espais interiors, amb excepcions. Aquest ha estat el símbol per excel·lència de la covid durant aquests dos anys de pandèmia.

La retirada de l’obligatorietat de la mascareta en interiors a Catalunya arriba una dia després que ja hagi caigut a les escoles i instituts: des del dimarts, 19 d’abril, que els alumnes catalans no han de dur aquest element de protecció als centres educatius. Amb la millora de les dades, el Ministeri de Sanitat ha optat per posar fi a la mascareta obligatòria, si bé no descarta fer passos enrere i recuperar-la en el cas que empitjori la pandèmia.

Crida a un ús responsable de la mascareta

Si bé la mascareta a Catalunya ja no és obligatòria en la gran majoria d’àmbits, les autoritats sanitàries espanyoles fan una crida a un ús responsable. La ministra Carolina Darias ha recomanat utilitzar-la encara entre alguns col·lectius, com els majors de 60 anys, les embarassades o les persones amb malalties de risc. D’altra banda, també demana utilitzar-la quan s’estigui en un acte o esdeveniment multitudinari.

En qualsevol cas, hi ha escenaris en què la mascareta continuarà sent obligatòria: els transports, els centres sanitaris i sociosanitaris, entre d’altres.

Dos anys seguits amb la mascareta obligatòria

L’obligatorietat de la mascareta en exteriors, al carrer, s’ha retirat i recuperat diverses vegades, després de les millores i els empitjoraments de les dades epidemiològiques els darrers dos anys. Ara bé, la mascareta en interiors ha estat obligatòria de forma continuada i, per tant, la seva eliminació suposa un gran canvi en la visió de la pandèmia de la covid.

La fi de la mesura arriba després dels canvis del protocol de la covid, tant per a la població general com a les escoles: sense quarantenes en els casos de positius asimptomàtics o lleus i sense tests massius a la població per tendir a una gripalització de la malaltia.

On caurà la mascareta obligatòria en interiors?

Hi ha diversos espais que durant aquests darrers 24 mesos han tingut sempre la mascareta obligatòria dins de les seves instal·lacions. És el cas, per exemple, de les andanes del metro o el tren, les botigues, els gimnasos, les universitats o l’aeroport. En tots aquests escenaris, a partir d’aquest dimecres, clients i treballadors ja no estaran obligats a dur aquest element de protecció.