Un estudi del BIOCOM-SC de la UPC conclou que l’ús de la mascareta no tingut un paper rellevant per prevenir els contagis de covid a les escoles (de tres a 12 anys). De fet, l’anàlisi determina que l’edat seria “el factor més important” per explicar la transmissió del virus als centres educatius, ja que es veu com hi ha més contagis secundaris a les aules d’alumnes més grans.

Petició per retirar la mascareta als alumnes de primària

Segons l’investigador del BIOCOM-SC, Sergio Alonso, aquest treball ha demostrat “que no hi ha una diferència significativa a una edat semblant entre nens amb mascareta i sense mascareta”. I és per això que des d’aquest grup creuen que “es poden treure les mascaretes a primària perfectament”. A més afegeix, “s’ha demostrat la poca perillositat” de la covid en els infants que passen lleu la malaltia i la contagien menys.

A més edat, més contagi

Els resultats mostren que la incidència de la covid va ser “significativament menor” a l’educació infantil que a la primària. A més, s’observa una tendència depenent de l’edat. És a dir, que els infants de tres i quatre anys van mostrar resultats més baixos, mentre que els nens d’11 anys van obtenir els valors més alts d’incidència. L’estudi també mostra que en els nens de sis anys hi va haver una incidència més alta que en els de cinc anys. L’estudi s’ha fet a partir de les dades del primer trimestre del curs 2021-2022, i del curs anterior 2020-2021. És a dir, es tracta de xifres anteriors a la sisena onada i a l’arribada de la variant òmicron.

Les conclusions del BIOCOM-SC es basen en un estudi poblacional entre 599.314 nens de tres a 11 anys. Inclou, per tant, els que cursen educació infantil (de tres a cinc anys), que no han de portar mascareta, com dels alumnes d’educació primària (de sis a 11 anys), que estan obligats a portar-la en els espais interiors dels centres educatius.

L’obligatorietat de la mascareta a l’escola, en dubte

Cada cop hi ha més veus que reclamen que s’acabi l’obligatorietat de dur la mascareta a l’escola. Amb l’actual situació epidemiològica, tant els pediatres com també nombrosos experts han reclamat que es retiri la mesura de forma immediata. També el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, s’ha mostrat a favor d’eliminar les mascaretes als centres educatius. La conselleria va plantejar la proposta al darrer Consell Interterritorial de Salut però, de moment, el ministeri no ha fet el pas. Fins ara, la mascareta només ha deixat de ser obligatòria al pati de les escoles.