L’enderroc de la façana posterior de Can Valent, pas previ a la rehabilitació de la masia, ha aixecat polseguera a les xarxes. L’Arxiu Històric de Roquetes – Nou Barris ha denunciat que l’execució d’aquestes obres també ha propiciat la retirada d’alguns elements centenaris de la masia, com ara unes bigues i les pedres que feien de fonament del mur aixecat als anys 80. L’entitat lamenta que abans d’iniciar aquests treballs no se’ls hagi convocat a una visita prèvia per assenyalar aquests i altres materials que volen preservar.

Foto: Arxiu Històric de Roquetes – Nou Barris

Volen que es conservin les bigues i pedres

Can Valent es va construir entre els segles XVI i XVII. Tanmateix, hi ha estudis que indiquen que els fonaments són d’una torre de defensa medieval del segle XI o XII. Segons l’arxiu històric, els elements retirats formem part de les ampliacions i afegits que s’hi han fet a llarg dels anys. “Podríem dir que tant les bigues com les pedres dels fonaments podrien tenir uns 200 anys d’història, i les volem protegir també“, comenta Jordi Sánchez, de l’Arxiu Històric de Roquetes – Nou Barris.

Des de l’entitat veïnal consideren també que els enderrocs s’han fet sense protegir l’estructura de la masia de Can Valent, un element catalogat i protegit. “S’ha començat a tirar a terra la façana posterior sense cap tipus de protecció com ara elements que evitin l’aparició d’esquerdes”, afegeix Sánchez. L’entitat recorda que al llarg de la seva història a Can Valent hi ha hagut diversos incendis i actes vandàlics que van agreujar l’estat de l’estructura de la masia. Els darrers anys, l’AV Porta i l’Arxiu Històric de Roquetes – Nou Barris havien alertat de despreniments i de la fragilitat de l’estructura.

Obres sota la supervisió de Patrimoni

Fons del districte de Nou Barris han informat a betevé que els treballs consisteixen a fer el sanejament de l’edifici i el terreny per iniciar seguidament les obres de rehabilitació de la masia. Aquests treballs tenen la supervisió de Patrimoni i des del districte s’ha explicat que els elements com ara les bigues o pedres es recullen en espera que es valorin com estan i es decideixi si es conserven o no.