mascareta centres sanitaris

La mascareta ja no serà obligatòria als centres sanitaris i sociosanitaris a partir d’aquest dimecres, 31 de gener. Catalunya ha decidit eliminar l’obligatorietat de dur aquest element de protecció als CAP, hospitals i altres espais sanitaris i sociosanitaris arran de la reducció de casos de grip i covid. La mesura s’ha pres arran de la “millora de la situació epidemiològica general“, tal com ha informat el Departament de Salut.

Això sí, Salut continua recomanant l’ús correcte de la mascareta homologada en alguns casos: si es tenen símptomes compatibles amb la grip o la covid en interiors mal ventilats o espais compartits, així com si s’està en contacte amb persones vulnerables. També s’aconsella dur aquest element de protecció a les residències i als centres sanitaris si hi ha sospites de tenir un virus.

La mesura va entrar en vigor el 9 de gener, arran de l’increment d’infeccions respiratòries. Inicialment, s’havia d’aplicar durant 15 dies, però després, tot i que ja s’havia superat el pic de l’epidèmia de grip, es va prorrogar una setmana més per acabar de veure com evolucionava la situació.

Recuperar la mascareta a partir d’un llindar d’infeccions

Salut sempre s’ha plantejat la implantació de la mascareta com una mesura puntual, de durada “relativament curta”, per prevenir la expansió dels contagis. De fet, la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, va dir a RAC1 que el Departament s’estava plantejant establir un llindar d’infeccions a partir del qual es recuperi de forma automàtica la obligatorietat de dur la mascareta als centres sanitaris.

La mascareta va ser la mesura estrella per protegir els contagis durant la pandèmia. Inicialment es va implantar al transport públic el 4 maig del 2020 i pocs dies més tard es va fer extensiva al carrer i als espais tancats.