El Departament de Salut creu que l’obligatorietat de portar la mascareta als centres sanitaris no s’allargarà en el temps. Ho ha dit la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, en una entrevista al ‘Cafè d’Idees’, de TVE. “Pensem que ha de ser una mesura relativament curta perquè estem a punt de passar el pic de la grip”, ha afirmat. De fet, Cabezas ha explicat que preveuen que s’arribi al pic d’incidència aquesta setmana o la vinent.

L’obligatorietat de portar la mascareta als centres sanitaris de Catalunya ha entrat en vigor aquest dimarts, després de publicar-se al DOGC, i s’allargarà durant 15 dies. La mesura només s’aplica en l’àmbit sanitari i, ara mateix, el Departament de Salut descarta ampliar-la a les residències de gent gran, on la situació epidemiològica està “controlada”, i també descarta fer aplicar-la al transport públic.

Es mantindrà la obligatorietat “mentre sigui necessari”

Sobre què passarà passats aquests primers 15 dies, el conseller de Salut, Manel Balsells, ha estat cautelós. En la roda de premsa posterior als acords de govern ha assegurà que es mantindrà “mentre sigui necessari” i “en funció de la situació epidemiològica”. Balsells, però, ha descartat implantar-ne la obligatorietat a les residències de gent gran i a les farmàcies.

Els virus respiratoris arriben a nivells prepandèmics

Actualment, la incidència dels virus respiratoris és de 900 casos per cada 100.000 habitants. Prenent com a referència les mostres dels centres d’atenció primària, la distribució és d’un 38 % de casos de grip, després rinovirus, un 13 % de casos de covid i un 7 % de virus sincicial respiratori. “Són els virus respiratoris habituals, prepandèmics, però posant-li a més el SARS-CoV-2 (covid)”, ha explicat Cabezas. De fet, la responsable de Salut Pública afirma que “estem en nivells prepandèmics d’una temporada forta” d’incidència d’aquests virus.

Salut, favorable a les baixes automàtiques de tres dies

Cabezas també defensa la mesura que estudia Sanitat d’implementar la baixa automàtica de tres dies per rebaixar la saturació a l’atenció primària arran de l’augment dels contagis per virus respiratoris d’aquestes últimes setmanes. De fet, la secretària de Salut Pública va estar present aquest dilluns a la reunió que el ministeri va mantenir amb els comunitats autònomes, i en la qual Catalunya va defensar aquesta possibilitat. “Tenim una situació de molta burocratització als centres sanitaris”, ha explicat Cabezas, que també ha recordat que la mesura depèn de la Seguretat Social.