La Zona Nord de Nou Barris guanyarà quatre instituts escola. En concret, seran les quatre escoles públiques que hi ha en aquest punt de la ciutat, que es reconvertiran el proper curs. D’aquesta manera es donarà continuïtat educativa fins a l’ESO i el batxillerat als alumnes dels barris de Torre Baró, Ciutat Meridiana i Vallbona, que actualment només tenen un institut públic, el Pablo Ruiz Picasso. Es passarà de les tres línies de primer d’ESO que hi ha actualment, a sis línies repartides entre els quatre nous instituts escola.

“És un repte molt emocionant que fa anys que treballem”, ha explicat en una entrevista al ‘bàsics’ Toni Cívico, director de l’Escola Elisenda de Montcada. Pels directors dels nous instituts escola és un projecte que “els fa molta il·lusió”, diuen Vicent Ramon Peñarroja, director de l’Escola Ciutat Comtal, i Elisenda Roda Valls, directora de lEscola Mestre Morera.

Els centres que es convertiran en instituts escola són l‘Escola Ciutat Comtal, l’Elisenda de Montcada, la Ferrer i Guàrdia i la Mestre Morera, que mantindran el nom. 

“Marxar fora del barri augmenta el risc d’abandonament escolar”

Segons la referent del Consorci d’Educació al districte de Nou Barris, Judit Rifà Dachs, aquesta iniciativa s’ha fet pensant que “qualsevol proposta havia de tenir en compte un impacte positiu a tot l’alumnat de la Zona Nord”. I és una manera de mantenir l’alumnat al barri: “El fet d’haver de marxar fora del barri augmenta el risc d’abandonament escolar”.

Es tracta d’una iniciativa que vol arrelar els joves al barri i garantir-ne la vinculació al sistema educatiu. L’alumnat en ensenyaments obligatoris d’aquesta zona té un índex de situació de vulnerabilitat del 64,7 %.

“Cada centre tindrà el seu projecte educatiu, però farem molts programes i projectes equivalents. Ens donarem molt de suport”, assegura Vicent Ramon Peñarroja.