A partir d’aquest dilluns, amb l’entrada en vigor de la fase 0 de la desescalada de l’estat d’alarma pel coronavirus és obligatori viatjar als transports públics amb mascareta. Ho han de fer, tant els usuaris com els treballadors amb contacte directe amb els passatgers. Segons la normativa publicada aquest diumenge al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), el Govern espanyol dicta també que la capacitat de metro, ferrocarrils i bus no podrà superar el 50 % dels seients disponibles.

Pel que fa a l’ocupació dels vagons o vehicles: els passatgers que viatgin asseguts, podran ocupar com a màxim el 50 % dels seients, i la fila posterior al conductor -en el cas de l’autobús- ha de mantenir-se buida. Els usuaris que vagin drets hauran de respectar l’ocupació de dos viatgers per metre quadrat.

La Creu Roja reparteix mascaretes en 15 estacions

Per garantir que tothom pugui portar mascareta, voluntaris de la Creu Roja han tornat a repartir-les, com ja van fer el 14 d’abril quan va acabar el confinament total. En aquesta ocasió, s’han distribuït en 15 punts diferents del transport públic de Barcelona, com l’intercanviador de la plaça de Catalunya. En altres estacions, com la de Sants, aquest dilluns no s’han repartit mascaretes i alguns passatgers han hagut de viatjar sense. Ara bé, la gran majoria dels usuaris en duia.

metro Barcelona mascaretes

La normativa també demana a les autoritats responsables d’estacions, intercanviadors, aeroports i estacions marítimes que apliquin els procediments i mesures necessàries per evitar aglomeracions d’usuaris. Per això, han reforçar els missatges i la cartelleria en aquestes zones, recordant la necessitat de mantenir la distància de seguretat i tenir en compte les mesures d’higiene.
A les andanes del metro, els panells d’informació i un missatge de veu recorden l’obligació de dur la mascareta i de mantenir la distància de seguretat tant a les andanes com dins dels vagons, la qual cosa ha estat fàcil perquè, tot i ser laborable, hi ha hagut molt poca afluència de gent. Segons TMB, el passatge s’ha reduït un 75 % respecte l’any passat tot i que es comença a notar el desconfinament: aquest dilluns ha viatjat un 12 % més de gent que l’anterior.
Les autoritat competents també poden modificar els horaris comercials per evitar les aglomeracions.

Mascaretes obligatòries a taxis i VTC

L’ús de la mascareta també serà obligatòria per als conductors de taxis i VTC i hauran de portar solucions hidroalcohòliques per mantenir la higiene. A la fila davantera només hi podrà viatjar el conductor i es limita a dues persones l’ocupació per cada fila de seients. En el cas del cotxes particulars, sí que es podrà ocupar el seient d’acompanyant del conductor.