Més d’un centenar de persones
de diferents col·lectius s’han mobilitzat en una concentració a la plaça de Sant Jaume aquest dissabte al migdia en defensa d’un model de sanitat pública. En el context de pandèmia de la covid-19 exigeixen la derogació de les lleis que “permeten el desviament dels recursos públics al sector privat per incrementar els seus guanys a costa de la salut”. Asseguren que l’augment de contagis és conseqüència de la mala gestió dels recursos sanitaris:
“Ens han portat a la segona onada amb premeditació, no és incapacitat”.
Aquesta convocatòria s’inclou dins una jornada de lluita d’àmbit estatal que porta per lema “Mai més morts evitables, mai més privatitzacions”.
“Amb la pandèmia s’ha accentuat”
Els col·lectius subratllen que “aquesta situació no és nova”, sinó que amb la pandèmia “s’ha accentuat”. De fet, des d’abans de les retallades que denuncien que aquest model sanitari només fomenta la privatització. “Vivim en un país on, des de fa anys, l’economia va per davant de la salut”, lamenta una de les portaveus. En tot moment s’han complert les distàncies de seguretat. De fet, els organitzadors recordaven cada 10 minuts que es mantinguessin les distàncies i que tothom fes un ús adequat de les mascaretes.
Derogació de les lleis “que privatitzen”
Els manifestants demanen la derogació de la LOSC Catalana del 1990, la llei estatal 15/95 i de l’article 90 de la Llei General de Sanitat. Consideren que són normatives que han permès la mercantilització de la salut durant anys i, per tant, “omplir les butxaques d’empreses que fa anys que exhaureixen la sanitat”.
Entre els diferents col·lectius que s’han sumat a la protesta hi ha l’Acampada Mar, la Rebelion Bellvitge, la Resistència Clínic, la Confederació Nacional del Treball, la Coordinadora de Residències 5+1 , la Marea Blanca de Catalunya, la Marea Pensionista de Catalunya, la Plataforma del Servei d’Atenció Domiciliària de Catalunya o Jo Sí Sanitat Universal.
Manifest en contra de la gestió de la pandèmia
També han fet un manifest molt crític contra la gestió de la pandèmia en què denuncien que no s’ha potenciat l’atenció primària, ni els laboratoris, ni les unitats de cures intensives. També critiquen que no s’ha contractat els rastrejadors necessaris i que no s’han incrementat les plantilles. Per això, asseguren que el sistema sanitari sortirà “més desmantellat, amb llistes d’espera i les assegurances privades fregant-se les mans davant el negoci que se’ls obre”.
De fet, aquesta mateixa setmana, els metges d’atenció primària han fet vaga per reclamar millores salarials i laborals. L’aturada havia de ser de quatre jornades del 13 al 16 d’octubre, tot i que finalment l’evolució dels contagis, amb un nombre creixent de positius, ha fet que el segon dia de protestes Metges de Catalunya decidís ajornar la vaga.