El periodista Enric Botella repassa a la secció ‘reset món’ de quina manera s’estan transformant altres ciutats del món per la crisi derivada del coronavirus. Aquesta setmana s’ha desplaçat virtualment fins a Iran i s’ha centrat en dues ciutats: Teheran, la capital, i Isfahan, aquesta última és la tercera ciutat més gran del país amb dos milions d’habitants.

Segons dades oficials, l’Iran registra 500.000 casos i 30.000 morts ,tot i que la BBC creu que aquesta xifra es multiplica per tres. De fet, el país ja estaria vivint una tercera onada. Botella ha pogut parlar amb la Masha Dinani, que va néixer i créixer a Isfahan i la seva família hi segueix vivint. El govern va decidir aplicar restriccions a l’inici de la pandèmia, però un mes després, a l’abril, els casos van disminuir i el centres comercials van reobrir. La resta d’espais com les mesquites, els restaurants i els museus van tornar a poc a poc a la normalitat.

“Hi ha positius que van a treballar”

La Masha destaca que la tornada a la feina va ser “ràpida i perillosa”. A aquest fet s’hi suma la forta crisi econòmica que pateix el país i el govern té por que hi hagi revoltes si prohibeix anar a la feina. Una de les dades més sorprenents és que hi ha persones que han donat positiu de coronavirus, però continuen anant a treballar.

D’altra banda, no hi ha un ús generalitzat de la mascareta ni tampoc una conscienciació entre la població del perill que comporta el virus. La jove destaca que en el país hi ha moltes famílies nombroses “que no estan disposades a comprar setmanalment mascaretes, ja que és una gran despesa econòmica”. En aquest vídeo pots recuperar la secció ‘reset món’ sencera.