Segons el ministre de Sanitat, Salvador Illa, a finals d’any o a principis de gener hi haurà una vacuna. En una entrevista a RAC1, Illa ha insistit, però, que queden uns cinc o sis mesos per poder subministrar-la i que ara vindran uns dies o mesos crítics. El ministre ha detallat que Espanya disposarà de tres milions de dosis de vacunes en un inici i se l’hauran de posar “els qui diguin els tècnics”.

El ministre carrega contra els antivacunes

Illa ha estat molt crític amb els qui prediquen contra les vacunes. Els antivacunes “em treuen de polleguera”, ha afirmat. Ha insistit en la importància de vacunar les persones: “Les vacunes salven vides”. “Segons les dades que tenim, l’amplíssima majoria de la ciutadania té ganes de posar-se la vacuna. Combatrem comunicativament els que llancin missatges enganyosos”, ha afirmat.

Durant l’entrevista, el titular de Sanitat s’ha referit a les mesures aplicades a Catalunya des d’aquest divendres i ha afirmat que la situació “no se solucionarà en 15 dies”, però reitera el suport a les decisions preses. Ha descartat que calgui tornar a un confinament domiciliari i ha apostat per anar fent mesures quirúrgiques quan sigui necessari. “Ve un període llarg de temps fins que no tinguem una vacuna o un tractament eficaç”, ha manifestat.

La letalitat en la segona onada baixa a l’1 %

Illa ha insistit en la situació complicada que es viu actualment, tot i que ha apuntat que aquesta segona onada és diferent de la primera. Assegura que la letalitat és menor i se situa en l’1 % quan durant la primera onada era del 12 %. Alhora ha defensat la capacitat de detecció del virus a Espanya, que arriba entre el 60 i el 80 % quan fa uns mesos era només del 10 %.

“No serà un Nadal normal”

En aquest període que encara ha de venir hi ha Nadal, que ha reconegut que “no serà normal“. Ha afegit que el pronòstic és que al desembre la pandèmia no haurà “ni molt menys acabat” i que es podrà viure i gaudir d’aquestes dates, “però diferent”. Com que encara queden dos mesos i mig per a les festes de Nadal no ha volgut entrar en detalls de com es viuran: “No vull anticipar res, es tracta d’arribar-hi en les millors condicions possibles”, ha defensat. En canvi, Illa s’ha mostrat optimista de cara a l’estiu que ve: serà de “molta més normalitat”.