Manifestació 8M Barcelona

La manifestació del 8-M 2022 a Barcelona pel Dia de les Dones torna a ser en moviment, després que l’any passat la covid obligués a fer una protesta estàtica al passeig de Gràcia amb motiu de la vaga del 8 de març. Amb el lema “Contra les precarietats, les fronteres i les violències, aquí estem les feministes!”, milers de persones (15.000 segons la Guàrdia Urbana) s’han sumat a la marxa del 8 de març aquest any, tot recorrent els carrers de la ciutat per reivindicar la igualtat i els drets de les dones.

El primer tram de la marxa està format exclusivament per dones, que sostenen la pancarta amb el lema principal de la manifestació contra la precarietat laboral i les violències masclistes. “Seguim lluitant per aconseguir anar segures per tot arreu i perquè ningú no ens obligui a fer les coses que no volem”, ha dit la Júlia, veïna del Raval que s’ha sumat a la manifestació de Barcelona.

També ho ha fet la Judit, que considera “imprescindible” alçar la veu. “Les dones permetem en el nostre dia a dia conductes que són inapropiades. Hem de dir prou i imposar els nostres límits“, ha exclamat.

L’himne de Rigoberta Bandini sona a la protesta

“No sé por qué dan tanto miedo nuestras tetas” ha estat un dels càntics més repetits durant la manifestació del 8 de març a Barcelona. Es tracta de la lletra de l’última cançó de Rigoberta Bandini, ‘Ay mamá’, dedicada a la maternitat i en contra dels estigmes sobre el cos de les dones. De fet, aquesta peça musical ja s’ha convertit en un himne per a gran part del feminisme i ha sonat diverses vegades durant la marxa.

També hi ha hagut altres missatges repetidament pronunciats per les manifestants, com “Prou agressions contra les dones”, “La nit és nostra, cap agressió sense resposta”, “Visca la lluita feminista” i “Per què callar si vaig néixer cridant”.

lema manifestació 8m barcelona

La guerra a Ucraïna s’hi fa un forat

La manifestació ha estat multitudinària des d’un inici, a la plaça de la Universitat, malgrat les previsions de pluja que hi ha a Barcelona. El color lila ha predominat i també les proclames feministes, però la guerra a Ucraïna s’hi ha fet un forat. Diverses joves ucraïneses han sortit al carrer per rebutjar el conflicte bèl·lic després de la invasió de Rússia, un missatge al qual s’han sumat altres veus de la marxa: “No a la guerra, ni a Ucraïna ni enlloc”.

Presència del PSC, ERC, Junts i comuns

Representants de PSC, ERC, Junts i En Comú Podem han participat en la manifestació unitària de la plaça de la Universitat. Per part dels socialistes, Lluïsa Moret ha demanat l’abolició de la prostitució, mentre que la republicana Carme Forcadell ha dit que acabar amb els feminicidis ha de ser una “qüestió d’estat”.

Per la seva banda, la presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs, ha fet una crida a una transformació social “total”. Jéssica Albiach, d’En Comú Podem, ha exigit a les administracions i a la ciutadania redoblar esforços contra les violències masclistes.

La manifestació del 8-M, fins a l’Arc de Triomf

La manifestació del 8-M a Barcelona ha arrencat a les 18 h a la plaça de la Universitat. Aquesta protesta se suma a la vaga feminista del 8 de març, convocada per la CGT per denunciar “l’explotació patriarcal” per motius de gènere i les diferents formes de violència masclista envers les dones. Prèviament, s’havia fet una marxa nocturna feminista a Ciutat Meridiana aquest dilluns.

Des d’Universitat, la protesta ha avançat per la Gran Via de les Corts Catalanes fins a arribar a l’Arc de Triomf, on s’ha fet l’acte final, conduït per Adriana Fuertes i amb la lectura del manifest. També hi ha hagut actuacions de Lidia Uve, Crotchet Fiona, Izaskun Barbàrie i Queralt Lahoz.