vaga 8 març Barcelona

Amb motiu del Dia Internacional de les Dones, torna la vaga del 8 de març a Barcelona. La CGT ha convocat una aturada feminista de 24 hores per protestar contra la precarietat i l'”explotació patriarcal” per motius de gènere. Si bé tota la ciutadania treballadora de Catalunya està cridada per sumar-se a la vaga, el sindicat ha posat el focus en les dones que pateixen en primera persona la discriminació laboral i la violència masclista. La vaga del 8-M ha anirat acompanyada d’una manifestació pel Dia de les Dones.

Recupera aquí el seguiment en directe de la jornada de vaga del 8 de març i la manifestació a Barcelona.

Serveis mínims de la vaga del 8 de març

A causa de la vaga del 8 de març, el transport públic ha funcionat al 85 %. També s’han decretat serveis mínims a l’educació, on s’ha garantit entre el 33 i el 50 % dels docents. Els hospitals, en canvi, han treballat amb normalitat i han garantit l’assistència relacionada amb la covid.

21:04
   

Fins aquí el seguiment de la vaga del 8-M a Barcelona en directe. Moltes gràcies per seguir-nos!

20:43
   

Els estereotips de gènere, culpables dels problemes de salut mental en les dones

Les dones pateixen més problemes de salut mental que els homes, sobretot trastorns com depressió o ansietat. Entre els factors que poden explicar aquesta realitat hi ha els estereotips de gènere, feines més precàries o més càrrega de les cures. “És una cursa d’obstacles i un dia o altre t’entrebancaràs. Llavors poden aparèixer problemes d’insomni o de més fatiga, que poden minvar l’estat d’ànim”, afirma la doctora Gemma Parramon, cap de secció de Psiquiatria del Vall d’Hebron.

20:21
   

Comissió de salut i gènere al Sant Pau

L’Hospital de Sant Pau ha creat una comissió de salut i gènere, formada per 15 professionals que vetllarà per garantir aquesta perspectiva en l’atenció sanitària, en la recerca biomèdica i en la farmacologia. Com a presidenta d’aquesta comissió, la doctora Maria Antònia Mangues, directora del Servei de Farmàcia de l’hospital, ha destacat que “està demostrat que molts medicaments tenen una farmacocinètica molt diferent en funció de si el pacient és home o dona”. 

Aquesta comissió té l’objectiu que sempre es tingui en compte la influència del gènere al diagnòstic, el tractament i l’evolució de cada malalt, amb una atenció sanitària individualitzada i ajustada també al sexe i gènere.

19:43
   

La manifestació del 8-M a Barcelona pel Dia de les Dones reuneix milers de persones

La manifestació del 8-M 2022 a Barcelona pel Dia de les Dones torna a ser en moviment, després que l’any passat la covid obligués a fer una protesta estàtica al passeig de Gràcia amb motiu de la vaga del 8 de març. Amb el lema “Contra les precarietats, les fronteres i les violències, aquí estem les feministes!”, milers de persones (15.000 segons la Guàrdia Urbana) s’han sumat a la marxa del 8 de març aquest any, tot recorrent els carrers de la ciutat per reivindicar la igualtat i els drets de les dones

19:23
   

Sanció de 91.000 € per infraccions en igualtat

Inspecció de Treball de Catalunya ha proposat sancionar Mutua Universal amb 91.000 euros per tres infraccions en matèria d’igualtat, la més greu de totes per discriminació salarial de les seves empleades. A través de les actuacions de comprovació fetes durant el mes d’abril, també s’ha constatat que l’organització tampoc té un pla d’igualtat entre homes i dones, obligatori per a totes les empreses des d’aquest dilluns. 

Així mateix, l’Administració acusa Mutua Universal d’aplicar diferències retributives entre homes i dones, que, tot i estar en llocs de treball d’igual valor, perceben sous amb diferències que arriben al 77,8 % en el cas de les empleades de perfil “tècnic”.

19:12
   

L’himne de Rigoberta Bandini sona a la protesta

“No sé por qué dan tanto miedo nuestras tetas” ha estat un dels càntics més repetits durant la manifestació del 8 de març a Barcelona. Es tracta de la lletra de l’última cançó de Rigoberta Bandini, ‘Ay mamá‘, una cançó dedicada a la maternitat i en contra dels estigmes sobre el cos de les dones. De fet, aquesta peça musical ja s’ha convertit en un himne per a gran part del feminisme i ha sonat diverses vegades durant la marxa.

També hi ha hagut altres missatges repetidament pronunciats per les manifestants, com: “Prou agressions contra les dones”; “La nit és nostra, cap agressió sense resposta“; “Visca la lluita feminista” i “Por qué callar si nací gritando“. 

18:40
   

Xifren en 1.435 euros el salari necessari per “viure amb dignitat” a Barcelona

L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) calcula en 1.435,26 euros el sou necessari per “viure amb dignitat” a Barcelona. La xifra suposa un 1 % més que l’any anterior, el 2020. És el que es coneix com a salari de referència metropolità, que l’AMB publica des del 2016 per alertar de la necessitat de fixar retribucions més elevades perquè siguin també “més justes”.

D’aquesta manera, es vol donar visibilitat a les persones que, malgrat tenir una feina, no poden arribar a final de mes perquè els salaris no són suficients pel cost de vida més elevat. “Són treballadors pobres“, lamenta Montserrat Ballarín, vicepresidenta de l’AMB. Per fer el càlcul, l’AMB treballa amb altres dades, com la distribució de la despesa familiar, que, majoritàriament, esgota el seu pressupost amb l’habitatge (47 %) i l’alimentació (20 %).

18:34
   

Menys IVA en productes d’higiene femenins

La Unió de Consumidors de Catalunya (UCC) demana al Govern espanyol reduir o eliminar l’IVA dels productes d’higiene íntima femenina, que considera “discriminació per raó de gènere”. “Malgrat tenir un ministeri públic dedicat únicament a la consecució de la igualtat, l’Estat manté vigent la discriminació per raó de gènere en el tipus impositiu de l’IVA a l’hora de gravar els productes d’higiene íntima. Aquest any tampoc no s’ha inclòs la mesura als pressupostos generals de l’Estat”, ha denunciat la UCC en un comunicat.

Actualment, els productes d’higiene femenina a Espanya tenen un gravamen del 10 %, el mateix IVA que s’aplica a altres activitats com, per exemple, els serveis culturals o l’allotjament en un hotel.

https://twitter.com/Consumidors/status/1501168058404151298

18:15
   

Alerta de la UGT per la precarietat laboral

Un informe de la UGT adverteix de la precarietat laboral que pateixen les dones. El sindicat assegura que aquest col·lectiu té una alta temporalitat laboral. A més, la UGT afirma que el 70,92 % de les persones que treballen a temps parcial són dones i que les feines de cura estan molt poc valorades.

18:02
   

Comença la manifestació del 8-M al centre de Barcelona

La manifestació feminista del 8-M al centre de Barcelona ha començat amb puntualitat, a les 18 h. El punt d’inici és la plaça de la Universitat i la marxa avançarà per diversos carrers del centre fins arribar, previsiblement, a Arc de Triomf, on hi haurà actuacions musicals. 

Manifestació 8M Barcelona

17:51
   

Sanció de 91.000 € per infraccions en igualtat

Inspecció de Treball de Catalunya ha proposat sancionar Mutua Universal amb 91.000 euros per tres infraccions en matèria d’igualtat, la més greu de totes per discriminació salarial de les seves empleades. A través de les actuacions de comprovació fetes durant el mes d’abril, també s’ha constatat que l’organització tampoc té un pla d’igualtat entre homes i dones, obligatori per a totes les empreses des d’aquest dilluns. 

Així mateix, l’Administració acusa Mutua Universal d’aplicar diferències retributives entre homes i dones, que, tot i estar en llocs de treball d’igual valor, perceben sous amb diferències que arriben al 77,8 % en el cas de les empleades de perfil “tècnic”.

17:35
   

Menys de la meitat de dones directives

Espanya aconsegueix el major nombre de dones directives de la seva història amb un 36 % dels llocs, segons ‘Women in business’, lluny encara del 50 %. Tot i això, la sòcia directora de Laboral de l’Auditoria Grant Thornton, Aurora Sanz, ha dit que “hi ha raons per estar contents”. Entre altres coses, perquè aquest 36 % es troba per sobre del percentatge de la UE (33 %): ”Marca un precedent de progrés amb noves polítiques de diversitat de gènere”, ha celebrat.

17:27
   

Menys abandonament escolar entre les dones

La taxa d’abandonament escolar entre les dones de 18 a 24 anys a Espanya ha baixat per primera vegada del 10 %, mentre que entre els homes se situa en el 16,7 %. Són dades d’un informe del Ministeri d’Educació i Formació Professional publicades aquest dimarts.

Concretament, el 2021 la taxa d’abandó entre les dones va ser del 9,7 %. Es tracta d’1,7 punts menys que la mitjana europea i gairebé la meitat en comparació amb ara fa una dècada.

17:17
   

Montero: “El feminisme és el millor que li ha passat al país”

La ministra d’Igualtat, Irene Montero, ha evitat referir-se avui a la divisió del moviment feminista que aquest dimarts celebrarà el 8 de març per separat. Ara bé, s’ha mostrat convençuda que “el feminisme és el millor que li ha passat a aquest país“. En una entrevista en TVE, reconeix que “el feminisme ha debatut sempre i ara està en el centre del debat”, però ha assegurat que “hi ha una agenda compartida perquè es pugui parlar de salut menstrual, polítiques públiques de conciliació i erradicar la violència contra les dones”.

17:05
   

1 de cada 5 dones, fundadores en “start-ups”

Una de cada cinc empreses emergents catalanes tenen dones als seus equips fundadors. Aquesta xifra és superior a la mitjana europea (17 %) i situa Catalunya com el segon territori de la Unió Europea amb més presència femenina a la fundació d’empreses emergents, només per darrere l’ecosistema de Berlín (20,2 %). Són dades recollides aquest dimarts per Acció. 

En aquest sentit, Catalunya se situa per davant d’altres “hubs” rellevants com Estocolm (18,1 %), Dublín (17,9 %) o París (17,3 %). No obstant això, la directora general d’Indústria i conseller delegada d’Acció, Natàlia Mas, reconeix que l’ecosistema català “avança massa lentament malgrat el creixent caràcter inclusiu” i lamenta que el sector “encara està molt lluny d’aconseguir la paritat“.

16:49
   

La manifestació del 8-M a Barcelona, a les 18 h

La manifestació a Barcelona del 8-M per commemorar el Dia Internacional de les Dones arrencarà a les 18 h a la plaça de la Universitat. De moment, no s’ha fet públic quin serà el recorregut concret que es farà, però la previsió de l’equip organitzador és que la manifestació vagi pels carrers del centre de la ciutat fins a arribar a l’Arc de Triomf, on es farà l’acte final. El 8 de març acabarà amb un gran acte feminista a Arc de Triomf conduït per Adriana Fuertes i amb actuacions de Lidia Uve, Crotchet Fiona, Izaskun Barbàrie i Quralt Lahoz.

L’encarregada de llegir el manifest feminista serà Bel Olid.

16:30
   

Set espais del Besòs i el Maresme amb nom de dona

Els noms d’Anna Canalías, Antònia Adroher, Clémence Jacquinet, Pepita Uriz, Maria Pi, Mercè Climent i Virginia Amposta llueixen a les plaques que presideixen set jardins del barri del Besòs i el Maresme, al districte de Sant Martí, com a mostra d’homenatge i reconeixement a la seva labor.

La iniciativa d’aquesta proposta de feminització del nomenclàtor té el seu origen en el moviment associatiu del districte, en concret a la Comissió Memòria i Gènere, i ha estat liderada per entitats de dones. “El districte de Sant Martí s’ha bolcat de ple en la reparació del greuge històric que pateix el nomenclàtor barceloní femení, en destapar un conjunt de set plaques amb els noms de set dones pedagogues i lluitadores a set jardins del districte”, ha dit l’Ajuntament de Barcelona.

noms dones espais Besòs i Maresme

16:10
   

Pocs plans d’igualtat en empreses a Catalunya

CCOO denuncia que només 500 de les 6.000 empreses de Catalunya que han de tenir un pla d’igualtat l’han registrat. La secretària de Dones i Polítiques LGTBI+ del sindicat, Mentxu Gutiérrez, ha assegurat que l’entitat inicia ara “una campanya d’acompliment i d’exigències” perquè aquelles empreses de més de 50 treballadors que no tenen el pla d’igualtat el tinguin aviat. 

Amb motiu del 8-M, CCOO ha demanat més recursos per a Inspecció de Treball per detectar incompliments.

16:01
   

La plaça del Sol s’omple de noms de dones per commemorar el 8-M

La plaça del Sol, a la Vila de Gràcia, ha transformat el seu entorn per commemorar el 8-M. Una instal·lació integrada per més de 250 rètols amb noms de dones serveix com a reivindicació per demanar la feminització dels carrers de Barcelona. Els cartells es van penjar aquest diumenge i hi estaran durant tota la setmana.

rètols dones plaça del Sol

15:51
   

Concentració de dones periodistes contra el masclisme i la desigualtat als mitjans

Desenes de professionals dels mitjans de comunicació s’han concentrat a la plaça de la Universitat per denunciar “el masclisme que es continua vivint a les redaccions”. També s’ha exigit “el trencament del sostre de vidre”, “la superació real de la bretxa salarial” o la millora de les condicions de les “freelance”. En l’acte, convocat pel col·lectiu Comunicadores Feministes, han participat periodistes procedents de Mèxic, l’Afganistan i Ucraïna, per donar visibilitat a les dones que lluiten arreu del món pel dret a la informació. També s’ha llegit un manifest en què s’ha mostrat el suport a la plantilla de betevé i en especial amb les professionals acomiadades recentment.

protesta comunicadors 8m

15:03
   

El govern investiga una multinacional de moda que només ven talles XS o S

La Generalitat ha obert una investigació a una cadena multinacional de moda instal·lada a Catalunya perquè només ven les talles més petites de roba (XS i S). Tània Verge, consellera d’Igualtat i Feminismes, no ha revelat de quina cadena es tracta. El govern ha decidit investigar-la després de rebre una denúncia per una possible discriminació per aparença física per part d’aquesta empresa. La conselleria considera que els fets denunciats poden vulnerar la llei, que preveu una multa de fins a 40.000 euros per vendre productes que fomentin “estereotips discriminatoris”.

botiga roba
Foto: Cam Morin

14:26
   

La plaça del Sol s’omple de noms de dones per commemorar el 8-M

La plaça del Sol, a la Vila de Gràcia, ha transformat el seu entorn per commemorar el 8-M. Una instal·lació integrada per més de 250 rètols amb noms de dones serveix com a reivindicació per demanar la feminització dels carrers de Barcelona. Els cartells es van penjar aquest diumenge i hi estaran durant tota la setmana.

14:12
   

El Govern investiga si una multinacional que només ofereix talles XS i S incompleix la llei d’igualtat de tracte

El Govern ha iniciat una investigació per determinar si una cadena multinacional de moda incompleix la Llei d’igualtat de tracte i no-discriminació en oferir només talles XS i S a les seves botigues. El procediment, obert per Igualtat i Feminismes, busca aclarir la possible discriminació per aparença física en què pot incórrer l’empresa, ja que exclou les persones que fan servir talles mitjanes o grans. L’actuació, iniciada arran d’una denúncia, s’emmarca en el Pla d’acció per combatre la pressió estètica, aprovat aquest dimarts com a acord de Govern. La conselleria considera que els fets denunciats poden vulnerar la llei, que preveu una multa de fins a 40.000 euros per vendre productes que fomentin “estereotips discriminatoris”.

13:58
   

El 77 % de les dones de la UE considera que la pandèmia ha intensificat la violència física i emocional contra elles

L’últim Eurobaròmetre mostra que tres de cada quatre dones consideren que la pandèmia ha agreujat la violència física i emocional contra elles. En tots els països, excepte Finlàndia i Hongria, aquest resultat és superior al 50 %, arribant al 93 % a Grècia i al 90 % a Portugal. Preguntades sobre com fer-hi front, les europees creuen que per aturar la violència masclista cal que sigui més fàcil denunciar (58 %), que hi hagi més mitjans per demanar ajuda, com línies telefòniques directes (40 %) i més conscienciació i formació dels cossos de policia i el poder judicial (40 %). D’altra banda, l’Eurobaròmetre també destaca que quatre de cada 10 enquestades afirmen que la covid-19 els ha fet disminuir els ingressos i la possibilitat de conciliar.

dones amb mascareta parlant
Foto: Laura Guerrero

13:34
   

Pla d’acció a Catalunya per combatre la pressió estètica 

El govern ha impulsat un pla d’acció per combatre la pressió estètica envers les dones. Ho ha anunciat la consellera Tània Verge durant la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu. Verge ha assegurat que “no és normal que les dones siguem constantment jutjades per la nostra aparença física” i ha alertat que “tampoc és normal que el 47 % de les noies de 12 a 16 anys es vulguin aprimar”. Per això, ha anunciat, per exemple, que l’Agència Catalana del Consum comprovarà com s’està aplicant a la pràctica la regulació de talles de la UE a les botigues. També s’impulsarà una campanya a les xarxes socials adreçada als joves sobre l’ús dels filtres i les eines de retocs fotogràfics i es treballarà en continguts educatius a les escoles i instituts.

 

13:08
   

Els Mossos intervenen a la plaça de Sant Jaume

Els Mossos d’Esquadra han hagut d’intervenir aquest migdia a la plaça de Sant Jaume, on s’han produït moments de tensió entre les assistents de dues concentracions diferents. D’una banda, l’associació CATAB (Catalunya Abolicionista Plataforma Feminista) es manifestava per exigir l’abolició de la prostitució. A banda, un grup de persones que també han arribat a la plaça han insultat i agredit les dones convocades pel col·lectiu abolicionista.

De seguida, els Mossos d’Esquadra han intervingut, que han separat el grup agressor i l’han expulsat de la plaça.

12:45
   

El TNC s’il·lumina de lila amb motiu del Dia Internacional de les Dones

El Teatre Nacional de Catalunya s’ha sumat a la commemoració del Dia Internacional de les Dones (8-M) i il·lumina l’edifici de color lila fins diumenge, 13 de març. En un comunicat, el TNC ha apuntat que és feina de tots “construir una societat més justa i amb una mirada feminista”. El Teatre Nacional ha reivindicat des de la cultura “un món més equitatiu i aposta per les arts escèniques com un espai transformador”.

 

12:27
   

Comença la protesta d’estudiants 

Ja ha començat la manifestació convocada pel Sindicat d’Estudiants i la plataforma feminista Lliures i Combatives, que aquest dimarts també han fet una crida a la vaga a universitats i instituts catalans amb motiu del Dia de les Dones.

Amb el lema “Contra la violència masclista, l’LGTBI-fòbia i el feixisme”, la mobilització reivindica que “la lluita feminista és antifeixista, antiracista i anticapitalista”. També retreu al Govern espanyol de PSOE i Unides Podem que “no ha complert les expectatives” en relació amb el fet de revertir retallades.

 

12:19
   

Manifestació a Sant Jaume per l’abolició de la prostitució

L’associació CATAB (Catalunya Abolicionista Plataforma Feminista) s’ha concentrat aquest matí a la plaça de Sant Jaume per exigir l’abolició de la prostitució, els ventres de lloguer, la pornografia, el gènere i la violència masclista. Volen, a més,desmarcar-se “totalment de les polítiques del Ministeri d’Igualtat i de l’Ajuntament de Barcelona”.

S’hi han sentit consignes com “Colau, escucha, nuestras hijas no quieren ser putas” o “Irene, transita, hazte feminista”.

11:54
   

Les dones només ocupen el 17 % dels llocs de responsabilitat als sectors de la banca i les finances

L’Associació d’Usuaris Financers (Asufin) ha advertit que les dones només ocupen un 17 % dels llocs de més responsabilitat al capdavant de la banca i les finances davant el 83 % dels homes. A més, les dones representen més de la meitat dels treballadors, el 54 % del total, amb un 45 % de càrrecs intermedis i un 58 % d’empleades, segons un estudi d’Asufin a partir de dades extretes del Banc d’Espanya, l’EPA i les entitats. L’entitat afirma que s’han fet “passos evidents” cap a la igualtat però encara insuficients. “Ana Botín o Dolores Dancausa (consellera delegada de Bankinter) no poden ser un mer reclam en igualtat, les seves organitzacions i la resta de les entitats han de facilitar l’accés de la dona a les cotes més altes de l’organigrama”, assenyalen.

11:34
   

El sensellarisme femení ocult

L’espai La Violeta és un equipament residencial es va inaugurar l’abril del 2021 que atén i acompanya dones en situació de sensellarisme a Barcelona. La responsable del programa Dones amb Llar, d’Assís, assenyala que són “lluitadores i supervivents”. Algunes d’elles —gairebé una de cada dues— treballen, però no disposen dels recursos suficients per sostenir unes condicions mínimes de vida, com ara l’habitatge o el transport. Per això, explica, es veuen obligades a posar en marxa “un seguit d’estratègies femenines de supervivència” per intentar continuar tirant endavant que sovint les situen “en posicions molt vulnerables”, que van des de la depressió fins a les violències o l’explotació. “Al final afegeixen pedres a unes motxilles personals que cada cop pesen més”.

11:10
   

8 sèries feministes per celebrar el 8 de març

Un any més a betevé us proposem vuit sèries feministes per celebrar el Dia Internacional de les Dones. Una tria inspirada en aquelles sèries que aposten per una mirada feminista amb personatges de dones que van més enllà dels esquemes i estereotips tradicionals de la societat masclista. Es poden trobar a les plataformes digitals i pots consultar aquí tota la llista. 

10:51
   

Interior engega una comissió de dones en l’àmbit de seguretat i emergències per feminitzar els cossos operatius

El Departament d’Interior posa en marxa la Comissió de Dones en l’àmbit de la Seguretat i les Emergències per vetllar per la igualtat d’oportunitats entre dones i homes en l’àmbit de la seguretat i les emergències, i impulsar polítiques públiques per incorporar la perspectiva de gènere al departament. La comissió està formada per representants dels diferents cossos operatius i altres unitats directives del departament. Un dels eixos estratègics d’Interior és la feminització dels cossos operatius, amb mesures com, per exemple, la reserva d’un 40 % de places per a dones en les convocatòries d’accés i de promoció al cos de Mossos, Bombers i Agents Rurals.

mossos esquadra
Foto: Mossos d’Esquadra

10:26
   

SATSE reclama més lideratge de les infermeres en àmbits de responsabilitat administrativa i política

El sindicat d’infermeria SATSE Catalunya reclama amb motiu del Dia Internacional de les Dones més lideratge de les infermeres en àmbits de responsabilitat administrativa i política. En un comunicat, l’organització sindical reivindica la “gran professionalitat, qualificació i compromís” de les infermeres i demana que això es tingui en compte perquè la societat millori la salut, benestar i qualitat de vida del conjunt de la ciutadania. El sindicat admet que s’han experimentat “avenços” en els últims anys i, especialment, en els últims mesos a conseqüència de la pandèmia de la covid-19, però considera que encara s’està lluny de l’objectiu d‘aconseguir “la visibilitat i reconeixement social que es mereixen les dones infermeres”.

infermeres transporten vacunes a una residència de flix

10:08
   

Més de 700 malalties es diagnostiquen més tard en dones

La cap de Psiquiatria del Vall d’Hebron, Gemma Parramon, adverteix que hi ha “molt desconeixement” de la salut de la dona. Parramon diu que cal anar més enllà de l’anomenada “medicina biquini”, un concepte establert als anys 20 per referir-se a la medicina i la recerca que se centren en els pits i l’aparell reproductor de la dona però no va més enllà. 

La cap de Psiquiatria indica que hi ha més de 700 malalties que es diagnostiquen més tard en les dones que en els homes. Per exemple, l’estudi del Servei de Cardiologia de Vall d’Hebron del 2019 va mostrar que la mortalitat per infart en les dones (18 %) duplica la dels homes. La causa d’això és que les dones tarden més a acudir a urgències i aguanten més els símptomes, perquè moltes vegades els confonen amb altres causes. 

09:48
   

Talls de trànsit a la Diagonal

La vaga feminista del 8-M ha començat aquest dimarts al matí amb talls de trànsit en diversos punts d’accés a la ciutat. A la Diagonal s’han produït alguns moments de tensió quan un grup de dones han interromput el trànsit durant uns minuts al lateral de la via, a l’altura del Palau Reial. Alguns conductors els han recriminat l’acció i, fins i tot, un d’ells ha colpejat amb la porta del cotxe una de les manifestants. La via encara continua tallada. 

També hi ha hagut talls a la plaça de Lesseps, per enllaçar amb la ronda del General Mitre. Ha estat impulsat pel col·lectiu Vaga Feminista Gràcia, que s’està mobilitzant des de primera hora del matí. El trànsit en aquest punt ja s’ha restablert.

09:29
   

Nou espai professional de dones

Des d’aquest dimarts Barcelona té un nou espai adreçat a les dones professionals. S’anomena Espai Lidera i vol contribuir a enfortir les relacions professionals i visibilitzar les associacions del món laboral de les dones. Està situat a la incubadora Almogàvers, al 22 @, i l’ha inaugurat el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni. L’objectiu serà promocionar l’emprenedoria femenina i acollir iniciatives empresarials de participants del programa de creació d’empreses de Barcelona Activa. L’espai té dues sales que funcionen com a espai de cotreball i una altra per a reunions i formacions.

09:07
   

Les mosses d’esquadra representen el 21,8 %

Gairebé una de cada quatre agents dels Mossos d’Esquadra són dones. El cos policial vol destacar aquest 8 de març que actualment hi ha 3.894 agents del cos que són dones, que representen un 21,8 % del total. El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, s’ha compromès des de fa uns mesos a feminitzar la cúpula dels Mossos i assegura que al final de la legislatura, com a mínim, un terç dels comandaments seran dones. Actualment només ho són tres de 28.

08:28
   

Tall de trànsit a la Gran Via per una concentració feminista a l’altura de La Campana 

Diversos grups de dones tallen aquest matí la Gran Via a l’altura de l’edifici de la Direcció General de Trànsit, La Campana. El trànsit està tallat cap a l’Hospitalet de Llobregat i es desvia a la plaça d’Espanya.

tall dones Gran Via
Foto: @quotidianitats

08:18
   

Dia de les Dones 2022: activitats i propostes culturals

Per commemorar i celebrar aquesta cita del 8 de març, dia en què també hi ha convocada una vaga feminista i una manifestació el 8-M, us proposem un seguit d’activitats i propostes culturals per fer a Barcelona. Consulta l’agenda de Barcelona per a aquest 8-M!

 

08:04
   

Els estereotips de gènere, causa de molts problemes de salut mental en dones

La prevalença de la depressió en dones és del 7,1 % i duplica la dels homes (3,5 %), segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística. Segons la cap de Psiquiatria de l’Hospital Vall d’Hebron, Gemma Parramon, darrera d’aquesta major incidència hi ha molts factors psicosocials, però qui els “corona” són els estereotips de gènere. “Si una dona no s’ocupa de la família, se la critica i llavors entra el sentiment de culpa. És un factor més”, recalca la doctora. “Tot això va sumant. No tens per què generar un trastorn, però és tota una cursa d’obstacles i un dia o altre t’hi entrebancaràs”. 

Parramon també denuncia que hi ha “molt desconeixement de la salut de la dona i que s’ha d’anar més enllà de l’anomenada ‘medicina  biquini’. “La medicina que més s’ha centrat en les dones és aquella que s’ocupa del que tapa el biquini”.  

07:46
   

Augmenten un 40 % els casos de violència de gènere atesos per l’ICAB

El Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB) ha publicat xifres dels casos de violència de gènere atesos des del torn d’ofici, és a dir, el servei d’advocacia gratuïta al qual tothom té dret. Segons aquestes dades, l’ICAB va atendre 5.293 víctimes que el 2021 van denunciar algun tipus de maltractament per part de la parella o exparella. Això representa un 38,2 % més de casos que l’any 2020, quan se’n van registrar 3.830.

 

07:31
   

El transport públic funciona amb un 85 % de serveis mínims

El transport públic funciona amb normalitat aquest dimarts al matí. A primera hora s’estan complint els serveis mínims decretats per la vaga feminista, que són del 85 % al metro, Ferrocarrils de la Generalitat, TRAM i autobusos, tant urbans com metropolitans i interurbans.