rètols dones plaça del Sol

La plaça del Sol, a la Vila de Gràcia, ha transformat el seu entorn per commemorar el 8-M. Una instal·lació integrada per més de 250 rètols amb noms de dones serveix com a reivindicació per demanar la feminització dels carrers de Barcelona. Els cartells es van penjar aquest diumenge i hi estaran durant tota la setmana.

El projecte ha estat impulsat per l’autora Anna Roura, en el marc de la iniciativa artística Can Totes, per denunciar que només el 10 % dels carrers de la ciutat tenen nom de dona. No és la primera vegada que organitza una acció semblant. El 2021, també a la plaça del Sol, les mateixes veïnes van elaborar una cadena amb més de 250 sostenidors. La instal·lació va culminar amb la donació de la roba a l’entitat Formació i Treball Roba Amiga.

Crida a la participació veïnal

Durant els dies previs a la instal·lació artística, l’autora ha enviat cartes a les veïnes sol·licitant-los propostes de noms de dones “que per la seva trajectòria es mereixerien tenir dedicat un espai públic a la nostra ciutat”.

Alguns dels noms proposats han estat: Trotula de Salern, la primera ginecòloga de la història; Susan Sontag, novel·lista i assagista, o Joana Biarnés, fotògrafa catalana considerada com la primera dona fotoperiodista a Espanya.