botiga roba
Foto: Cam Morin

La Generalitat ha anunciat que ha obert una investigació a una cadena multinacional de moda instal·lada a Catalunya perquè només ven les talles més petites de roba (XS i S). Ho ha explicat la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, que no ha revelat de quina multinacional es tracta. El govern ha decidit investigar la cadena després que hagi rebut una denúncia per una possible discriminació per aparença física per part d’aquesta empresa. La denúncia es va rebre través del formulari en línia que ofereix el departament al seu web. La persona relatava que la roba d’aquesta botiga són peces que només es poden posar “dones amb complexió de nenes”, amb cos “prepúber i premenstrual”, tot i que no es tractava d’una botiga destinada a públic femení infantil.

Multes de fins a 40.000 euros

La conselleria d’Igualtat i Feminismes considera que els fets denunciats poden vulnerar la llei, que preveu una multa de fins a 40.000 euros per vendre productes que fomentin “estereotips discriminatoris”, ja que exclouen les persones que fan servir talles mitjanes o grans. També creuen que aquesta pràctica pot fomentar possibles trastorns greus de les conductes alimentàries.

Aquesta és una de les primeres mesures que preveu el Pla d’acció per combatre la pressió estètica que ha aprovat aquest dimarts l’executiu. El document també preveu fer inspeccions per comprovar que la regulació europea de talles s’està aplicant correctament. En aquest cas, es tracta de verificar que les talles de les diferents cadenes o marques concorden. És a dir, que ningú hagi d’utilitzar talles diferents en funció de la marca de roba que compra.

Si s’utilitzen filtres, dir-ho clar

El pla també preveu mesures a les escoles i als instituts, així com en l’àmbit mediàtic o normatiu. Es vol, per exemple, que aquelles persones que es lucren a les xarxes socials revelin sempre si fan servir filtres en les fotografies o vídeos. Per això, la Generalitat instarà el Govern espanyol que faci el canvi normatiu que correspongui.

No és normal que les dones siguem jutjades per la nostra aparença física. No és normal que les dones visquem permanentment amb insatisfacció amb el nostre cos
Tània Verge, consellera d’Igualtat i Feminismes

Segons dades de l’Associació contra l’Anorèxia i la Bulímia de Catalunya del 2020, el 47% de les noies d’entre 12 i 16 anys es volen aprimar, i el 41% ha fet alguna vegada dieta pel seu compte i sense consell professional. Es calcula que unes 28.000 adolescents i joves de Catalunya pateixen trastorns de la conducta alimentària