Recollida material humanitari per Ucraïna
Foto: Oriol Bosch (ACN)

La guerra a Ucraïna ha generat nombroses mostres de solidaritat dels barcelonins que volen ajudar les persones que es veuen atrapades en aquest conflicte bèl·lic i també les que busquen refugi. Si no saps com ajudar Ucraïna des de Barcelona, t’expliquem diverses iniciatives que han sorgit aquests dies, ja sigui fent aportacions econòmiques a les ONG que treballen sobre el terreny, col·laborant amb les campanyes de recollida de material que hi ha a diferents punts de la ciutat o oferint-te com a voluntari per acompanyar els refugiats un cop arriben a Barcelona.

Aportacions econòmiques a les ONG

Una de les formes més ràpides i efectives de col·laborar amb la població afectada és fent aportacions econòmiques a les entitats que treballen sobre el terreny. L’Ajuntament de Barcelona ha recollit a la seva pàgina web un document amb tota la informació de les ONG i organismes que estan donant resposta a la crisi humanitària, per facilitar les donacions. Entre aquestes entitats hi ha Metges sense Fronteres, Save the Children, Unicef o Creu Roja.

Voluntaris per acompanyar els refugiats

Un altra de les maneres d’ajudar els refugiats ucraïnesos és col·laborant en el seu acompanyament un cop hagin arribat a Barcelona. L’Ajuntament té a disposició de la ciutadania un correu electrònic (llars_acollida@bcn.cat) en què es poden inscriure, no tant per oferir els seus domicilis, sinó per ajudar-los a integrar-se a la ciutat. Aquest servei ja fa temps que funciona i és el pas següent al de la primera acollida. Actualment hi ha entre 50 i 70 acompanyaments en marxa, sobretot amb joves sense referents familiars.

Punts de recollida de material per a Ucraïna

Per la seva banda, el consolat d’Ucraïna a Barcelona, ucraïnesos residents a la ciutat i barcelonins s’han organitzat per recollir material sanitari i productes de primera necessitat per a Ucraïna, després de la invasió de les tropes russes. Principalment necessiten productes d’higiene, medicaments de primers auxilis, com ara benes o antiinflamatoris, roba d’abric i aliments bàsics. Si vols col·laborar-hi, et detallem tots els punts de recollida d’ajuda per a Ucraïna que hi ha a Barcelona, en un mapa.

Si trobes a faltar algun punt de recollida o entitat d’ajuda, ens ho pots comunicar per TwitterFacebook, correu electrònic o WhatsApp (638 292 297).

Horari i punts de recollida d’ajuda per a Ucraïna

En total, a Barcelona hi ha una quinzena de punts de recollida de material sanitari i de productes de primera necessitat, que es faran arribar tant a la població civil com a les tropes a través del consolat d’Ucraïna. Són aquests:

 • Associació Somriures d’Ucraïna. La Rambla, 9. Cada dia, de 9 a 19.30 h.
 • Associació Djerelo. La Rambla, 9. Cada dia, de 9 a 19.30 h.
 • Escola ucraïnesa Shevchenko. Carrer d’Enric Bargés, 9. Dissabtes, de 15 a 18 h.
 • Associació Taras Shevchenko. Carrer de Josep Miquel Quintana, 69 (Esplugues de Llobregat). De dilluns a divendres, de 10 a 14 h i de 15 a 20 h.
 • Església de Nostra Senyora del Perpetu Auxili. Carrer de Balmes, 100. Cada dia, fins a les 18 h.
 • Escola ucraïnesa Mriya. Carrer del Pont del Treball Digne, 15. De dilluns a dissabte, de 8 a 18 h.
 • ICAB. Carrer de Mallorca, 283. Recollida d’aliments. De dilluns a dijous, de 9 a 18 h, i divendres, de 9 a 14 h.
 • Botigues del barri de Sant Antoni com Calçats Sir, Bielsa Òptics, Núria Dansa o Serralleria Soyma.
 • Bar i galeria d’art 33/45. Carrer de Joaquín Costa, 4. Cada dia, a partir de les 16 h.
 • Farmàcia Basté. Carrer de Rogent, 54. De dilluns a divendres, de 8.30 a 21 h; i dissabte, de 9 a 14 h.
 • L’Illa Diagonal. Avinguda Diagonal, 557 (a la sortida del Caprabo).
 • Escola Oficial d’Idiomes Drassanes. Avinguda de les Drassanes, 14. De dilluns a divendres, de 9 a 20 h.
 • Cor Eixample. Carrer d’Aragó. Fins al 16 de març, de 13.30 a 15.30 h.
 • Assemblea Nacional Catalana. Carrer de la Marina, 315. De dilluns a divendres, de 9.30 a 20 h.
 • Joves Gitanos de Gràcia. Carrer d’Igualada, 10. Dijous, de 17.30 a 19.30 h.