La manifestació del 8-M a Barcelona, amb motiu del Dia Internacional de les Dones, ha tingut lloc aquest any al passeig de Gràcia i ha aplegat 4.500 persones, segons la Guàrdia Urbana. Malgrat la pandèmia pel coronavirus, la mobilització s’ha fet, tot i que en un format diferent: ha estat estàtica i amb inscripció prèvia com a requisit per poder-hi participar. Així, s’ha volgut garantir el compliment de les mesures de seguretat i les restriccions a Catalunya.

El lema de la manifestació del 8-M d’enguany ha estat “Juntes, diverses i rebels. Juntes imparables”. El col·lectiu Vaga Feminista, organitzador de l’acció, ha dividit l’espai en vuit trams, entre la Gran Via i l’avinguda Diagonal. Sis dels trams han estat només per a dones i dos, mixtos, és a dir, compartit per homes i dones. Durant la concentració s’ha fet una encesa de llums liles i un minut de silenci per recordar les víctimes mortals de la violència masclista.

Després de la manifestació estàtica, les convocants han impulsat una cassolada i llums liles des dels balcons.

Minut a minut de la manifestació del 8-M

Hores abans de la gran convocatòria, a Barcelona s’han viscut diverses accions de reivindicació amb motiu del Dia Internacional de les Dones. La més multitudinària ha estat la de la plaça de la Universitat, en la qual han participat mig miler estudiants. També s’ha tallat el trànsit des de primera hora del matí en diversos punts de la ciutat i s’han bloquejat accessos a universitats.

Ha estat a la tarda, a les 18.30 h, quan s’ha fet la gran manifestació del 8 de març del 2021 a Barcelona. Aquí pots recuperar el seguiment, minut a minut, de la mobilització.

20:08
   

Fi del seguiment de la manifestació

Finalitzem aquí el seguiment, minut a minut, de la gran manifestació del 8-M al passeig de Gràcia. Gràcies per seguir-nos! Aquí pots recuperar la cobertura sencera de la mobilització.

19:56
   

Final de manifestació festiu

Després de fer públiques les seves reivindicacions i de recordar les víctimes de la violència masclista, les persones concentrades al llarg del passeig de Gràcia han posat punt final a la manifestació del 8-M amb música, ball i festa

manifestació 8 de març passeig de gràcia

19:48
   

Guàrdia Urbana: 4.500 persones al passeig de Gràcia

Un total de 4.500 persones aproximadament han participat aquest dilluns en la gran manifestació del 8-M convocada al passeig de Gràcia, segons dades de la Guàrdia Urbana de Barcelona. 

19:45
   

“Amb la pandèmia s’ha perdut la feina que hem fet”

betevé ha parlat amb algunes de les manifestants que han participat en la mobilització d’aquest 8 de març a Barcelona. “Esperem que no haguem de fer més 8-M, que no calgui reivindicar els nostres drets com a dones perquè la situació ja s’ha normalitzat”, ha dit una mestra. Una altra dona ha demanat no abandonar la lluita feminista perquè, malgrat hi ha consciència social sobre les desigualtats de gènere, “malauradament amb la pandèmia s’ha perdut una mica la feina feta” fins ara.

19:41
   

Colau: “Els carrers són nostres i ningú no ens els pot prendre”

L’alcadessa de Barcelona, Ada Colau, ha estat una de les assistents a la concentració del passeig de Gràcia. S’ha mostrat “molt feliç” de veure el centre de la ciutat “amb l’onada feminista imparable”. Lamenta que enguany no pugui ser tan massiva com altres anys, però considera essencial ocupar l’espai públic davant d’una extrema dreta que “intenta qüestionar el moviment feminista”. “Els carrers són nostres i ningú no ens els pot prendre”, ha conclòs Colau.

19:38
   

“Molta batalla per endavant” al sector de l’educació

La portaveu sindicat USTEC-STEs, Iolanda Segura, ha participat en la mobilització d’aquest dilluns al passeig de Gràcia. “El nostre sector està molt feminitzat, però encara tenim molta batalla per endavant”, ha assegurat. Posa com a exemple les dificultats de les dones mestres embarassades. També s’ha solidaritzat amb les persones víctimes de la violència masclista, que, ha volgut recordar, s’ha incrementat amb la pandèmia. 

19:31
   

Minut de silenci

Abans del final musical previst, la manifestació ha convocat un minut de silenci en record de totes les dones assassinades per homes, víctimes de la violència masclista. La gran majoria de persones hi han participat amb el telèfon mòbil a la mà i fent llum de color lila, color que representa la lluita feminista. També s’ha fet una actuació per visibilitzar aquesta xacra.

manifestació 8 de març passeig de gràcia

19:26
   

Encesa de llums amb els telèfons mòbils

Després de la lectura del manifest i quan el sol ja s’estava ponent, les persones mobilitzades al passeig de Gràcia han encès els telèfons mòbils amb llums de color lila per visibilitzar la reivindicació feminista.

manifestació 8 de març passeig de gràcia

19:21
   

“Les violències masclistes s’han agreujat amb la pandèmia”

En la lectura del manifest, l’organització de la manifestació del 8-M ha exigit garantir la igualtat entre dones i homes i posar fi a les violències masclistes, les quals “s’han agreujat amb la pandèmia”. En el text, les manifestants han dit que aquesta xacra afecta, sobretot, les dones lesbianes i transgènere, les migrants i les treballadores de la llar. Han volgut destacar que els desnonaments són un altre exemple de violència masclista perquè “majoritàriament afecten dones i criatures”.

Alhora, asseguren que la LGTBIfòbia és “una altra forma de violència” vers les dones.

19:15
   

Així es veu la manifestació del passeig de Gràcia des de l’aire

Una fotografia presa des d’un balcó del passeig de Gràcia mostra com està sent la manifestació del 8-M. D’acord amb la imatge, les persones estan respectant la distància de seguretat demanada per l’organització.

manifestació 8 de març passeig de gràcia

19:07
   

3.600 persones en els diferents trams

Segons ha explicat l’organització de la manifestació del passeig de Gràcia, per prioritzar la salut dels participants es permetrà reunir un màxim de 3.600 persones en els vuit trams habilitats, que van des de la Gran Via de les Corts Catalanes fins al carrer del Rosselló. Després de la manifestació estàtica, les convocants impulsen una cassolada i llums liles des dels balcons catalans a partir de les 21 h.

18:54
   

Record a les víctimes de violència masclista

Una de les accions que s’està fent en el marc de la manifestació estàtica és la visibilització de les dones que han estat assassinades per la violència masclista. S’han col·locat cartells petits a terra amb el nom, l’edat i el municipi de residència de víctimes d’aquesta xacra.

manifestació 8 de març passeig de gràcia

18:47
   

Cada manifestant duu la seva pancarta

Una de les instruccions per participar en la manifestació és que no es pot compartir pancarta amb la resta de manifestants. Així es vol evitar contagis del coronavirus. Això vol dir que qui ho vulgui ha de dur al seva pròpia pancarta de casa. És el cas d’aquesta manifestant, que ha dut un cartell amb aquest missatge: “Si algún día no aparezco no encendáis velas, encenced barricadas”.

manifestació 8 de març passeig de gràcia

18:39
   

Comencen a arribar els manifestants

Els manifestants amb cita prèvia ja comencen a entrar als espais habilitats per participar en la manifestació estàtica del passeig de Gràcia. Cada persona ha de col·locar-se en una de les marques que s’han pintat a terra, per garantir la distància d’un metre i mig entre ciutadà i ciutadà. Tan bon punt entren al seu tram, els organitzadors ofereixen gel hidroalcohòlic per desinfectar les mans

manifestació 8 de març passeig de gràcia

18:34
   

Línies d’autobús afectades

18:20
   

El 64 % dels atesos per Creu Roja el 2020 eren dones

Més del 64 % de les persones en situació de vulnerabilitat que va atendre l’any passat la Creu Roja eren dones, segons les xifres que ha fet públiques la institució. En concret, 24.302 persones de 37.655. Segons la Creu Roja, aquesta desigualtat està en la base de la discriminació “que pateixen les dones pel fet de ser-ho” i es manifesta en forma de pobresa i exclusió, precarietat laboral, bretxa salarial i de pensions, falta d’oportunitats o vulneracions de drets, com les agressions sexuals o la violència de gènere.

18:03
   

La Guàrdia Urbana fa desviaments

Amb motiu de la manifestació del passeig de Gràcia, la Guàrdia Urbana de Barcelona ja comença a desviar el trànsit per garantir la mobilització del 8-M. Els agents de la policia municipal estan treballant, per exemple, a la cruïlla amb la Gran Via de les Corts Catalanes

17:49
   

Així es prepara la manifestació

Els organitzadors fan pintades a terra per marcar els espais on s’haurà de col·locar cada manifestant que participi en la mobilització del 8-M. Així ho estan organitzant al tram 7, entre els carrers de Provença i Rosselló

passeig de gràcia tallat manifestació 8-M

17:41
   

El passeig de Gràcia ja està tallat

Quan falta una hora per a l’inici de la manifestació al passeig de Gràcia, aquesta via emblemàtica de Barcelona ja està tallada al trànsit. Ara, els organitzadors faran tots els preparatius per garantir les distàncies entre els participants i que aquests hi accedeixin amb la inscripció prèvia necessària.

passeig de gràcia tallat manifestació 8-M

17:22
   

Calvo, agraïda perquè la justícia prohibeixi concentracions a Madrid

La vicepresidenta primera del Govern espanyol, Carmen Calvo, ha afirmat que l’executiu se sent “reconfortat” pel fet que la justícia hagi avalat prohibir concentracions a Madrid amb motiu del 8-M, Dia de les Dones. En declaracions als mitjans aquest dilluns, Calvo ha celebrat que tant el Tribunal Superior de Justícia de Madrid com el Tribunal Constitucional hagin “coincidit en l’apreciació” feta pel Govern espanyol. “Agraïm molt que el control de la justícia sobre aquestes decisions del poder executiu hagi anat en la mateixa direcció”, ha dit. 

Calvo ha assegurat que l’executiu tenia “la millor voluntat de celebrar el 8-M” però ha insistit que calia “protegir” la salut dels madrilenys.