himnes

Aprofitant la celebració del Dia Internacional de les Dones, us proposem una selecció d’himnes, cançons i projectes musicals recents, d’arreu del món, que proclamen l’empoderament de les dones i la lluita pels seus drets en la societat.


1. ‘Ay mamá’


Rigoberta Bandini, 2021

Ay mamá’ és una cançó dedicada a la maternitat i en contra dels estigmes sobre el cos de les dones. Una cançó que s’enganxa, corre com la pólvora i ja s’ha convertit en un dels himnes d’aquest 2022.

Rigoberta Bandini ha creat una himne feminista, un homenatge a les mares del món i una defensa al pit femení que no pot aparèixer a les xarxes socials. Paula Ribo, el nom real de Rigoberta Bandini, va compondre ‘Ay mamá’ fa més de vuit anys quan encara no era mare. Una cançó que va ser anunciada com una de les 14 seleccionades per formar part de la primera edició del Benidorm Fest per optar a representar Espanya al Festival de la Cançó d’Eurovisió 2022. Bandini va guanyar la seva respectiva semifinal, però a la final va quedar en segon lloc. ‘Ay mamá’ és una més dels èxits creats per aquesta actriu, cantant i compositora que el 2019 va començar la seva carrera com a cantant en solitari.


2. ‘Las buenas’


Tribade, 2020

Tribade acaba de publicar nou àlbum, ‘Dyke’, on podem escoltar un dels seus himnes nous per empoderar les dones i reivindicar les heroïnes femenines.

L’himne feminista ‘Las buenas’ conté referències a icones de la música feta per dones. El títol ens trasllada a Gata Cattana, a més, la lletra anomena Lola Flores o Las Grecas. I sobretot la cançó fa un homenatge a totes les dones anònimes que lluiten des de moviments socials. El grup de rap Tribade torna amb un disc ple de reivindicació i feminisme. “Dyke” és un disc que toca tots els pals de la música urbana, des del rap fins al dancehall. Un segon disc amb cançons que ens parlen d’altres formes de viure i de la dissidència sexual i vital.


3. ‘Femme africane’


Star Feminine Band, 2020

El primer disc de Star Feminine Band és una explosió enèrgica de rock garatge, riffs de guitarra psicodèlics, teclats sinuosos i veus apassionades, publicat pel segell Born Bad Records

Es tracta d’un projecte musical integrat per nenes i noies d’entre 10 i 17 anys, que s’ha convertit en tot un fenomen mundial. Aquest septet de noies de Natitingou, al nord de Benín, a l’Àfrica Occidental, ha sacsejat l’escena musical del territori, en tractar-se d’un dels únics projectes integrats per dones i que toquen els seus propis instruments. A ritme de rock garatge, psicodèlia, highlife de Ghana i rumba congolesa, les seves cançons són de lluita personal, reclamen la igualtat, l’alliberament i empoderament de les dones.


4. ‘Un violador en tu camino’


Las Tesis, 2019

No és un grup de música però han creat un dels himnes feministes més escoltats dels últims anys.

Anem enrere, fins el 2019, però volíem recuperar un dels himnes feministes d’aquests darrers anys, ‘Un violador en tu camino’. Una cançó creada pel col·lectiu artístic Las Tesis que va sorgir a Xile i ha donat la volta al món. La performance i presentació va tenir lloc a Valparaíso el mes de novembre de l’any 2019, en el marc de les protestes de Xile contra el govern i la violació dels drets de les dones durant les protestes. Dones de tot el món, també de Barcelona, han interpretat aquesta performance per denunciar el patriarcat.


5. ‘Action’


Chai, 2021

‘Action’, el primer avançament del disc “WINK”, que va sorgir com a reacció de les protestes de Black Lives Matter

Aquest projecte el formen dues germanes bessones idèntiques i també dues amigues. Des del Japó arriba Chai, un quartet que durant els últims anys s’ha prodigat en sales i cèlebres festivals de música de tot el món, com el Primavera Sound, fa dues edicions. S’han donat a conèixer per les seves actuacions explosives, optimistes i divertides, pel domini musical i l’eclecticisme de les seves composicions, pel vestuari, coreografies i, sobretot, per la voluntat declarada de deconstruir els cànons de bellesa i tendresa (kawaii) tan opressius al Japó.


6. ‘Toxic’


Pussy Riot + Dorian Electra, 2021

Escrita per Nadya Tolokonmikova, membre de Pussy Riot, amb col·laboració de Dorian Electra i la producció de Dylan Brady, una cançó d’un grup creador d’himnes

Fa pocs dies s’ha estrenat aquesta col·laboració, tan fascinant com inquietant, de Pussy Riot i Dorian Electra. Com signa el col·lectiu performàtic i artístic feminista Pussy Riot, allò personal és polític i amb ‘Toxic’ reivindiquen que cal combatre tota mena d’abús, tant psicològic i mental, com físic, les relacions dominants i de dependència, el “mansplaining” i, sobretot, promoure la cura i el benestar personal, així com la salut mental per evitar traumes posteriors. Ens trobem davant d’una obra molt interessant, mig hiperpop i mig screamopunk amenitzada amb metalls industrials i sintetitzadors de pitch agut, que, sumada a la violència visual del videoclip, realcen la sensació d’angoixa, mareig i incomoditat de la relació efectiva tòxica descrita.