La cap d’Epidemiologia de l’Hospital Vall d’Hebron, Magda Campins, creu que caldria valorar endarrerir l’administració de les segones dosis de les vacunes de la covid-19. En una entrevista al ‘reset’, de betevé, Campins aposta per aplicar l’estratègia del Regne Unit. Això vol dir administrar la primera dosi de la vacuna i endarrerir un o dos mesos la segona per poder vacunar així un “percentatge més grans de la població”. Això en un moment en què s’estan rebent poques vacunes permetria “veure l’impacte més aviat”.

La vacunació a partir dels 60 anys, prioritària

Campins també defensa que cal prioritzar la vacunació de les persones a partir de 60 anys. “Això permetria tenir controlades les hospitalitzacions encara que circuli el virus”, afirma. La cap d’Epidemiologia del Vall d’Hebron recorda que són precisament les persones per sobre d’aquesta edat les que tenen el major risc d’hospitalització i de mort.

“Mentre no tinguem una bona cobertura vacunal dels majors de 60 anys, tindrem problemes amb les hospitalitzacions”, afirma. És per això, diu, que als experts els fa tanta por que es puguin relaxar les mesures per Setmana Santa, amb les UCI encara plenes. “No estem preparats per afrontar una quarta onada”, alerta.

La postura de Sanitat amb AstraZeneca: “No ho entenc”

Pel que fa a les demandes a Sanitat perquè aixequi la limitació per poder administrar la vacuna d’AstraZeneca als majors de 55 anys, Campins és taxativa: “Ningú dels que ens dediquem a l’entorn sanitari entenem per què no ho fa”. Considera que no cal esperar els assajos clínics per corroborar l’efectivitat de la vacuna en la gent més gran, perquè la pràctica en països com el Regne Unit o Israel ja ho corrobora.

“És una urgència que el ministeri canviï aquesta recomanació”, assegura. Justament, fa uns dies el president del Consell del Col·legi de Metges de Catalunya, Jaume Padrós, va fer una crida al Departament de Salut a desobeir al ministeri si no hi ha una rectificació del criteri aviat. Altres països europeus com Itàlia, França o Alemanya ja han aixecat la limitació d’edat.