vaga feminista 2021

La vaga general del 8 de març del 2021 a Barcelona ha comportat una aturada laboral per reivindicar els drets de les dones en el Dia Internacional de les Dones. Malgrat les restriccions per la pandèmia i les mesures covid, s’han organitzat mobilitzacions i activitats que acabaran amb una manifestació a Barcelona a les 18.30 h per reivindicar la igualtat entre homes i dones.

Així s’ha viscut aquesta jornada de vaga general pel 8-M a Barcelona i arreu de Catalunya.

17:08
   

Seguiment del minut a minut de la manifestació

Finalitzem aquí el seguiment de la jornada de vaga d’aquest dilluns. Gràcies per seguir-nos! A partir de les 18.30 h hi ha convocada una manifestació al passeig de Gràcia amb motiu del 8-M i ja n’estem fent seguiment.

Aquí pots consultar, minut a minut i en directe, tota la informació sobre la manifestació del 8 de març a Barcelona

17:04
   

Serveis mínims del 85 % al metro

El metro de Barcelona està circulant a aquesta hora de la jornada de vaga amb serveis mínims del 85 %. 

16:50
   

Concentració a la Puerta del Sol, tot i la prohibició

Desenes de persones s’han concentrat al migdia a la Puerta del Sol de Madrid pel 8-M, tot i la prohibició de manifestar-se. La protesta l’ha convocada el Sindicat d’Estudiants i Lliures i Combatives amb motiu del Dia Internacional de les Dones contra la negativa de la delegació del Govern espanyol a Madrid d’autoritzar concentracions, ja que denuncien “criminalització del moviment feminista”

S’ha viscut algun moment de tensió amb seguidors d’ultradreta. Segons fonts d’Emergències de la capital espanyola, el SAMUR ha atès una dona ferida lleu per un cop a la cara. No ha hagut de ser traslladada a cap centre mèdic.

16:31
   

‘Women Painting (All over the world)’, al MEAM 

El Museu Europeu d’Art Modern (MEAM) ha presentat aquest dilluns “Women Painting (All over the world)”, una exposició dedicada al paper de la dona en l’art figuratiu contemporani. La mostra aplega un recull de 87 obres de 78 artistes de 25 nacionalitats diferents, entre les quals les catalanes Míriam Escofet, Alba Fabré i Lola Vendetta. Es pot visitar fins al 2 de maig. 

L’exposició recull pintures d’estils molt diferents: des de retrats fins a il·lustracions.

exposició MEAM 8-M

14:51
   

S’amplia el servei de cangur municipal també al Bon Pastor

L’Ajuntament ha decidit afegir un espai més al servei de cangur municipal gratuït que ja funcionava com a prova pilot des de l’octubre en sis punts de la ciutat. Ara se n’ha obert el setè a l’Institut Escola el Til·ler, al barri del Bon Pastor. També s’ha prorrogat fins al juliol la durada de tot el projecte, que està pensat per facilitar la conciliació sobretot en els barris més vulnerables. Gairebé la meitat de les famílies usuàries del servei són monoparentals, sobretot dones que han de deixar els fills per poder treballar o tenir un temps de respir.

13:50
   

Incidència mínima de la vaga en els serveis públics

Seguiment molt baix de la convocatòria de vaga general pel 8-M en el transport, l’ensenyament i la sanitat a Catalunya. Segons informa el Departament de Treball, fins a les 12 h, el metro és el servei on més seguiment ha tingut l’aturada (8 %). Al bus ha estat d’un 0,4 %, mentre a Renfe i a Ferrocarrils de la Generalitat ha arribat a l’1,3 %. En l’ensenyament no s’ha superat el 2 % de seguiment, tampoc en els centres públics. On menys incidència ha tingut la convocatòria és en la sanitat, al voltant d’un 0,5 %. No hi ha hagut incidents en els centres de treball ni s’ha rebut cap denúncia a la inspecció de guàrdia. El consum energètic, en comparació amb dilluns passat, ha registrat un increment del 2,9 %.

13:18
   

La concentració unitària, a partir de les 18.30 h al passeig de Gràcia

L’acció central d’aquest Dia de les Dones tindrà lloc aquesta tarda i serà una manifestació estàtica i amb inscripció prèvia. Amb el lema “Juntes, diverses i rebels. Juntes imparables”, la concentració es farà al passeig de Gràcia, que es dividirà en vuit trams, mixtos i no mixtos, entre la Gran Via i l’avinguda Diagonal. S’hi espera la participació d’unes 3.600 persones i l’aforament ja està complet.

12:41
   

En marxa la manifestació d’universitàries al centre de Barcelona

Una manifestació convocada per diversos sindicats d’estudiants amb motiu del 8-M avança pels carrers del centre de la ciutat. La protesta ha arrencat a la plaça de la Universitat, on estava convocada a partir de les 11.30 h. La protesta es fa en el marc de la vaga convocada també en l’ensenyament universitari sota el lema “Per una educació feminista”.

12:22
   

Cadena de sostenidors a la plaça del Sol

Un grup de veïnes de la Vila de Gràcia han col·laborat en la instal·lació d’una cadena amb 250 sostenidors d’una punta a l’altra de la plaça del Sol. La iniciativa l’ha impulsada Anna Roura, veïna de la mateixa plaça, que va penjar cartells fa uns dies demanant a altres dones que “alliberessin” sostenidors dels armaris. Les peces, segons ha explicat Roura, es donaran després de l’acció a l’ONG Roba Amiga.

12:02
   

Dones de CCOO fan pintades de lila als accessos del sindicat

Una cinquantena de dones han participat en l’acció reivindicativa que ha dut a terme Comissions Obreres de Catalunya a la seu del sindicat. Sota el lema “Pintem els carrers de lila”, les participants han fet diverses pintades al terra i també a la porta del pàrquing de CCOO, al carrer de l’Argenteria. Inicialment estava previst fer l’acció a la via Laietana, però la pluja ha obligat a traslladar-la. També s’ha llegit un manifest pel 8-M.

11:18
   

Acció contra una oficina bancària a Gràcia

Bloquegen una oficina del BBVA a la travessera de Dalt amuntegant mobles a l’accés. Les imatges les ha publicades a les xarxes un dels col·lectius feministes que protesten a Gràcia aquest matí. També han enganxat cartells als vidres i han fet pintades amb el text “desnonador”. En el tuit denuncien que “violència immobiliària és violència masclista”.

09:11
   

Accessos tallats a la UAB per aturar l’activitat al campus de Bellaterra pel 8-M

Prop d’un centenar de persones protesten aquest dilluns al matí al campus de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) a Bellaterra en senyal de suport a la vaga feminista. Els concentrats han passat la nit al centre universitari, i a primera hora s’han mobilitzat per barrar els accessos utilitzant els contenidors que hi ha repartits per les facultats. D’aquesta manera, han tallat els carrers d’accés per a vianants a l’estació dels Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) o l’entrada des de l’autopista AP-7, on de manera preventiva s’hi han desplegat diverses unitats dels Mossos d’Esquadra davant d’un eventual intent de tall de l’autopista. Es preveu que la protesta s’allargui fins el migdia.

08:09
   

Talls a la Meridiana

Un centenar de persones han tallat la Meridiana a primera hora d’aquest dilluns per la vaga feminista convocada aquest 8-M. El tall s’ha fet a l’altura del carrer de Garcilaso. El col·lectiu Horta-Guinardó feminista ha reivindicat l’acció a les xarxes socials i afirma que “les dones sortim al carrer, un cop més, per denunciar el sistema i per deixar clar que només lluitant guanyarem els nostres drets”. El tall, però ha durat uns minuts i a aquesta hora, segons informa la Guàrdia Urbana ja s’ha normalitzat el trànsit en aquest punt de la ciutat.

 

 

07:51
   

Serveis mínims del 85% al transport públic 

El departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha dictat serveis mínims del 85 % per al transport públic de l’àrea metropolitana de Barcelona amb motiu de la vaga convocada per aquest dilluns, Dia Internacional de les Dones. Aquests serveis mínims s’aplicaran durant tot el dia al metro, a Ferrocarrils de la Generalitat, Rodalies, al TRAM, al bus urbà de Barcelona i als busos metropolitans, interurbans i altres busos urbans. Segons explica l’ATM en un comunicat, en aquesta ocasió s’han incrementat els serveis mínims en considerar el transport públic un servei essencial i per evitar aglomeracions com a mesura per prevenir contagis de la covid-19.