vaga 8 març 2021

La vaga del 8 de març 2021 és una vaga general i feminista per al Dia Internacional de les Dones. Ha estat convocada per la CGT, la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC), Sindillar i el Sindicat de Periodistes.

La convocatòria preveu una vaga de 24 hores i concentracions a diverses ciutats de Catalunya, però estàtiques i descentralitzades a causa de les mesures i restriccions per la covid.

Manifestació del 8 de març a Barcelona, al passeig de Gràcia

L’habitual manifestació del 8 de març a Barcelona, aquest any, es veu modificada, convertint-se en una concentració estàtica al passeig de Gràcia a les 18.30 h. Caldrà inscriure-s’hi prèviament per controlar-ne l’aforament. L’organització assegura que l’acte disposarà de totes les mesures de seguretat.

Rosalía Molina, de la CGT, ha explicat que des del moviment feminista ja s’ha descartat fer una manifestació a l’estil d’altres anys per la situació d’emergència sanitària. També preveuen fer diverses passejades de dones no mixtes diumenge, 7 de març, a les 10.30 h per “recuperar” espais i reivindicar que les dones visquin “tranquil·les”.

manifestacio 8 març 2020 barcelona

La covid-19 empitjora la precarització de les dones

Les convocants creuen que era “imprescindible” fer vaga un any més, i tal com ha apuntat des de la IAC Assumpta Barbens, “òbviament” els sectors essencials que estan majoritàriament feminitzats posaran uns serveis mínims d’un 90 %. “La vaga és absolutament necessària”, ja que considera que les conseqüències “directes” de la crisi actual recauen “com una llosa” sobre les dones, que suposen el percentatge més alt dels acomiadaments i els ERTO, així com entre els sol·licitants d’ajuda.

“La pandèmia ha donat més visibilitat a la precarització de les dones, especialment les migrants”, ha afegit Molina, ja que “ha donat lloc també a situacions de violència de gènere i a una falsa conciliació familiar i laboral sota el paraigua del teletreball”. Alhora, la pandèmia ha demostrat també que les cures les assumeixen en major part les dones, ha conclòs.

Pel que fa a les dones migrants, s’ha denunciat la vulneració de drets que pateixen amb les lleis d’estrangeria i la vulnerabilitat a les quals estan exposades quan no tenen la situació administrativa regularitzada, segons ha denunciat el sindicat Sindillar. El Sindicat de Periodistes ha recordat que les dones comunicadores encara pateixen bretxa salarial i molta més precarietat, i que existeix encara un tractament “sexista” de la informació.