Un agent de la Guàrdia Urbana ha estat condemnat a sis mesos de presó i dos anys d’inhabilitació per colpejar un detingut a comissaria. També haurà de pagar 3.000 euros d’indemnització. La condemna es basa en una gravació d’àudio dels fets que va fer el detingut amb el mòbil a la sala d’espera de la comissaria. Irídia ho ha fet públic a través d’una piulada a les xarxes socials.

Els fets van tenir lloc cap a les 5.20 h del 30 de juny del 2016 al carrer de la Unió, quan es va produir una topada de trànsit entre l’agent de la Urbana, que conduïa el seu vehicle particular quan anava cap a la comissaria de la Rambla, i la víctima, que anava en bicicleta.

Els dos van protagonitzar un enfrontament al carrer i agents de la Guàrdia Urbana van conduir el ciclista a comissaria. Allà, segons l’acusació, l’agent va colpejar l’home a la sala d’espera.

Delicte contra la integritat moral

La Secció Novena de l’Audiència de Barcelona considera provats els fets de maltractament verbal i condemna el policia per un delicte contra la integritat moral lleu. Però l’absol del delicte de lesions que sol·licitaven Irídia, l’acusació particular i la fiscalia.

L’entitat veu la sentència com una notícia positiva i necessària, però “limitada”, ja que reclamava una pena per un delicte de lesions, perquè les metgesses forenses van constatar que l’home tenia estrès posttraumàtic i . També reclamava un delicte d’integritat moral greu, que va dels dos als quatre anys de presó.

“Això ho pagaràs tu” i “et rebento”

A l’àudio, que va gravar la víctima i que Irídia ha fet públic al tuit, es pot sentir com l’agent diu a l’home “Això ho pagaràs tu” i “et rebento”, entre altres comentaris.

Irídia reclama les imatges de la gravació de la comissaria

Irídia ha lamentat, però, que cap dels agents declarants i presents en l’escena no han denunciat els fets “ni explicat la veritat”. Segons l’entitat, això demostra que s’ha d’avançar molt per modificar la cultura policial del silenci corporatiu per una posició corporativa de denúncia d’aquells agents que facin males pràctiques o fins i tot actes delictius, ha afirmat.

D’altra banda, ha considerat intolerable que no hagin aparegut les imatges de la gravació de la comissaria en el procediment. Irídia ha reclamat que aquestes imatges, també les dels vehicles de trasllat, no s’esborrin durant sis mesos i no en 15 dies com marca el procediment actual, tal com ha explicat a betevé l’advocat de l’organització, Andrés García Berrio.

Per això, ha reclamat una revisió dels mecanismes interns i externs de control, avaluació, investigació i sanció dels cossos policials.

Denuncien un problema de racisme

L’entitat ha explicat que la víctima era una persona racialitzada i ha alertat que el 43 % dels casos de litigi que representa de violència institucional han estat comesos contra persones immigrants o racialtizades. Per l’organització, això demostra que hi ha un problema de racisme en el si dels cossos policials.