L’exministre de l’Interior Juan Ignacio Zoido ha afirmat al judici del procés, en què ha comparegut com a testimoni, que “no s’ha de culpar la policia ni la Guàrdia Civil” dels fets de l’1 d’octubre. En canvi, ha traslladat la responsabilitat a “tots aquells que van assumir, promoure, incitar i animar la celebració d’aquest referèndum, que estava prohibit”. Assegura que els agents van haver de fer ús “proporcional”, “raonable” i “racional” de la força per impedir la celebració de la votació, que ha qualificat d'”acte delictiu”.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”EN DIRECTE: Judici del procés” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/societat/judici-proces-directe/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209372527{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-vermella”][/vc_column][/vc_row]

L’exministre ha dit que l’1-O hi havia “molts col·legis” en què hi havia “una resistència que era activa, organitzada”, i amb què es volia “impedir que els cossos de seguretat poguessin complir la seva obligació”. Ha parlat d’“autèntics escuts humans”. Assegura que hi ha “fotos i imatges” que demostren que es van produir “accions violentes contra ells” i que “l’únic que pretenien” era entrar als locals de votació per requisar el material i tancar l’espai. Zoido també ha justificat l’ús de pilotes de goma a l’Escola Ramon Llull, on Roger Español va perdre un ull. Ha dit que es van fer servir “en la retirada” amb l’objectiu de “poder sortir d’allà”.

Malgrat defensar l’actuació, l’exministre ha assegurat que no va participar en el disseny del dispositiu, en el marc del qual es van enviar 6.000 agents de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional a Catalunya. “No vaig donar l’ordre de què havien de fer ni com”, ha dit. Preguntat per motiu que va fer que, durant la tarda de l’1 d’octubre, no hi hagués càrregues policials, ha reiterat que no va donar cap instrucció i que “tampoc no vaig dir quan havien de deixar de fer-ho”. Ha atribuït totes les decisions operatives als responsables policials.

Qualifica d’insuficient el dispositiu dels Mossos

Per Zoido, “sens dubte” mantenir la convocatòria de l’1 d’octubre “originaria problemes”. Tot i això, ha dit que tenien l'”esperança que no fos així, que poguessin reflexionar i es prengués alguna decisió”. En aquest sentit, ha afirmat que “l’única manera que no pogués passar res era la desconvocatòria d’un referèndum que era manifestament il·legal”.

L’exministre de l’Interior creu que el dispositiu dissenyat per la policia catalana era “totalment insuficient” per complir les ordres judicials d’impedir la votació. Segons ha explicat al tribunal, el dia 1 d’octubre “no hi havia enlloc Mossos d’Esquadra que poguessin prendre un possible relleu”. “No es van veure aquell dia unitats d’intervenció dels Mossos”, ha dit. Considera que amb un “desplegament fort” de la policia catalana “s’hauria obtingut un resultat millor”.

Violència prèvia a l’1 d’octubre

L’extitular d’Interior no ha circumscrit la violència el dia del referèndum, ni tampoc en la concentració el 20 de setembre davant el Departament d’Economia. Ha assegurat que, en les setmanes prèvies a la votació, “cada cop que s’havia de fer algun escorcoll, hi havia problemes”. També ha afirmat que es va actuar “de manera violenta” contra policies i guàrdies civils allotjats en hotels a Catalunya. Pel que fa al 20-S, creu que “era lògic que es va poder protegir la comissió judicial d’una altra manera per preservar millor les garanties”.

Zoido ha declarat a petició de la defensa de l’exconseller d’Interior Joaquim Forn, una compareixença que es va admetre a última hora, després de la jornada de qüestions prèvies, en la primera sessió del judici. Ha comparegut al Suprem en la segona jornada de declaracions dels testimonis, centrada encara en polítics. Al matí, hi han passat el lehendakari Urkullu i diversos polítics catalans, a més de l’alcaldessa, Ada Colau. Aquest dimecres, va ser el torn de l’excúpula del Govern espanyol amb Mariano RajoySoraya Sáenz de Santamaría i Cristóbal Montoro.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”ÚLTIMES NOTÍCIES: Judici als presos polítics” style=”flat” shape=”square” color=”inverse” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/judici-presos-politics/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209456058{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;border-radius: 5px !important;}” el_id=”caixa-negra”][/vc_column]