Quan passaven 20 minuts de les 10 del matí, el Tribunal Suprem ha començat el judici contra el procés independentista i immediatament s’ha vist per primera vegada els 12 acusats asseguts a la banqueta. Estan tots junts, al centre de la sala i agrupats de tres en tres: a la primera fila, d’esquerra a dreta, hi ha Forn, Romeva i Junqueras; a la segona, Josep Rull, Jordi Turull i Jordi Sànchez; a la tercera, Dolors Bassa, Carme Forcadell i Jordi Cuixart, i, a l’última, Meritxell Borràs, Santi Vila i Carles Mundó.

Els homes vesteixen amb americana i amb corbata, excepte Junqueras, Sànchez i Cuixart. Alguns dels presos també llueixen el pin de consellers de la Generalitat per demostrar que és un govern qui es jutja i en el cas de Jordi Sànchez porta un llaç groc. 

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”EN DIRECTE: Judici del procés” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/societat/judici-proces-directe/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209372527{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-vermella”][/vc_column][/vc_row]

En aquesta sessió, s’han fet les qüestions prèvies, un tràmit en què la major part de les defenses han acusat el tribunal de vulnerar els seus drets fonamentals i de no ser imparcial. L’advocat d’Oriol Junqueras i Raül Romeva, Andreu Van Den Eynde, ha apel·lat a la necessitat de trobar una solució “política” i no judicial al procés i en aquest sentit ha assegurat que “l’autodeterminació és sinònim de pau i no de guerra”. 

Les defenses han coincidit a enumerar entre drets que consideren vulnerats els de llibertat ideològica, d’expressió, de reunió o de representació política. En el cas de l’expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, la seva advocada també hi ha afegit la inviolabilitat parlamentària. La lletrada Olga Arderiu, ha dit que “tots els actes pels quals se l’està jutjant corresponen a l’activitat parlamentària i, per tant, s’han de protegir per la inviolabilitat”. També ha criticat que se li imposés presó preventiva després de cinc mesos en llibertat amb mesures cautelars en què “havia complert escrupulosament” tots els requeriments, com anar a signar setmanalment o dipositar 150.000€ de fiança.

La majoria dels advocats han denunciat que no han tingut accés a tota la documentació de la causa, fet que diuen que els genera indefensió. Les defenses també han aprofitat la jornada per sol·licitar noves proves i han tornat a demanar alguns testimonis denegats pel tribunal com el rei Felip VI, Carles Puigdemont, Marta Rovira, l’exministre de l’Interior José Ignacio Zoido o Ignacio Cosidó, del PP.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”ÚLTIMES NOTÍCIES: Judici presos polítics” style=”flat” shape=”square” color=”inverse” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/judici-presos-politics/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209456058{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;border-radius: 5px !important;}” el_id=”caixa-negra”][/vc_column][/vc_row]

“Facin de jutges, no facin de salvadors de la pàtria”

L’advocat Jordi Pina, que defensa Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Sànchez, ha demanat al tribunal que sigui imparcial. Ha posat diversos exemples que, segons el lletrat, ho posen en dubte: el fet que Llarena parlés en primera personal del plural en una interlocutòria, el missatge de Cosidó sobre el suposat “control” del PP sobre la sala segona del Suprem i el fet que quatre dels jutges del tribunal són els mateixos que van admetre a tràmit la querella de la fiscalia contra el govern Puigdemont. Segons Pina, “estan contaminats” i no haurien de jutjar ara la causa.

Per això, els ha demanat que “facin de jutges, no facin de salvadors de la pàtria perquè d’això no tracta aquest procediment”. El lletrat també ha denunciat que s’ha vulnerat el dret de defensa dels seus clients perquè no van disposar dels ordinadors quan van arribar a les presons madrilenyes. També ha lamentat que el tribunal no hagi admès diverses proves que va aportar sobre el 20-S i l’1-O que afecten a Jordi Sànchez i ni tampoc que el rei Felip VI i Carles Puigdemont declarin com a testimonis.

“No existex un dret fonamental a la unitat territorial”

Benet Salellas, advocat de l’equip d’Òmnium Cultural que defensa Jordi Cuixart, ha qüestionat al llarg de bona part de la seva intervenció la fiscalia. L’ha acusat d'”ometre la veritat“, ja que en el seu escrit d’acusació, només parlava dels policies ferits l’1-O i no de la resta de ciutadans que van ser lesionats arran de les càrregues policials. 

També ha dit que el ministeri públic, juntament amb l’advocacia de l’Estat i VOX, criminalitzen les mobilitzacions i els drets fonamentals, com el de reunió que exercia Cuixart el 20-S al departament d’Economia. En aquest sentit, ha remarcat que “no existeix un dret fonamental a la unitat territorial” i ha assegurat que aquest procés és “una derrota col•lectiva de la societat espanyola”. Per això, ha alertat que si el judici tira endavant, “entendrem que els drets i les llibertats han entrat en un risc irreparable”.

Forn demana acumular la causa de Trapero

Durant les qüestions prèvies, s’han pogut intuir les línies que seguiran cadascun dels lletrats per defensar els seus clients. Tot apunta que Xavier Melero, que porta el candidat de JxC a l’alcaldia de Barcelona, Joaquim Forn, sembla que és el que seguirà una estratègia més tècnica.

En la seva intervenció, ha demanat al tribunal acumular la causa de l’Audiència Nacional contra el major Trapero i l’excúpula dels Mossos a la del Suprem. “Només té avantatges i cap inconvenient perquè són els mateixos fets”, ha manifestat Melero. Alhora el lletrat ha sol·licitat que es substitueixi la presó provisional per una mesura “menys greu” mentre la sala no resol l’incident d’acumulació. Melero també ha insistit en citar l’exministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido com a testimoni perquè detalli el dispositiu Copèrnic de l’1 d’octubre.

Els acusats en llibertat provisional

Pel que fa a la defensa dels tres polítics en llibertat provisional, Meritxell Borràs, Santi Vila i Carles Mundó, avui qui ha centrat l’atenció ha estat, Pau Molins, el lletrat de Santi Vila. Molins ha tornat a demanar que Vila sigui jutjat a Catalunya, tal i com va passar amb el cas del 9-N. Molins ha especificat que ‘crida l’atenció’ que Vila sigui privat d’aquest dret quan no era diputat durant l’època dels fets que es jutgen. Pau Molins també ha dit que crida l’atenció que “el Suprem va rebutjar la seva autoritat per jutjar els membres de la Mesa del Parlament perquè cap acusació li atribuïa cap designi rebel” i ara “és sorprenen que sí s’atribueixi un designi rebel a l’únic membre del Govern que va dimitir per marcar distàncies amb el que va passar el 27 d’octubre.

Per la seva banda la defensa de Carles Mundó, exercida per Josep Riba, ha insistit en la mateixa línia i ha assegurat que la base de la investigació s’ha practicat al jutjat d’instrucció número 13 de Barcelona i que la causa es nodreix bàsicament de diligències, interrogatoris i proves testificals que s’han fet a la ciutat.

[vc_row][/vc_row][vc_column][/vc_column][vc_gallery type=”flexslider_slide” interval=”0″ images=”303515,303514,303509,303510,303507,303511,303513,303512″ img_size=”1024×576″ onclick=””]