En una roda de premsa, l’advocada de l’acusació particular, Anaïs Franquesa, ha afirmat que han presentat una querella per delicte de lesions -per la pèrdua d’un òrgan- contra tres agents de la Policia Nacional: contra dos comandaments i contra l’escopeter, que encara no tenen identificat. L’objectiu és depurar responsabilitats però també aconseguir que es prohibeixi l’ús de les pilotes de goma a tot l’Estat Espanyol. En aquest sentit, Laia Serra, que exercirà l’acusació popular i que va dur el cas de l’Ester Quintana, ha dit que “la regulació de les bales de goma a tot l’estat és molt difusa”.

La querella s’ha presentat al jutjat d’instrucció número 7 de Barcelona a qui es demana que citi a declarar també un testimoni, que és l’agent que dirigia l’operació. L’Ajuntament de Barcelona també es personarà com a acusació popular.

“Vull ser l’últim ferit de pilota de goma de tot l’estat”

Español ha afirmat a la roda de premsa que l’agent el va disparar quan anava a buscar una cadira a casa per a la seva mare, que feia cua per votar en el col·legi electoral. Español ha agraït la feina dels professionals de l’Hospital de Sant Pau que li van reconstruir l’ull. La víctima ha afirmat que “no hi veu res”, que té algun os trencat de l’ull i que pateix marejos. L’home també ha explicat que ha rebut la visita d’Ester Quintana, víctima també d’una pilota de goma, quan tot just fa cinc anys dels fets.

En un vídeo, publicat aquest dilluns a Youtube per la productora Metromuster i Irídia, el Centre per la Defensa dels Drets Humans, que en porta la defensa, Español explica com van anar als fets a l’Escola Ramon Llull el dia del referèndum. Ell marxava cap a casa quan la policia va començar a carregar i a disparar pilotes de goma per dispersar la concentració. Explica que va ser atès en un primer moment per periodistes que estaven al mateix lloc i, després, una ambulància el va traslladar fins a l’hospital.

Diu que un mes després dels fets encara té dolors i marejos i que, més enllà de la qüestió mèdica, el més incòmode són les qüestions vitals, diu. “Em suposa un procés d’adaptació cognitiva”, explica. Per exemple, té dificultats per afaitar-se i diu que encara no està acostumat a veure-hi només d’un ull. Per tot això, desitja que ningú no hagi de passar pel mateix i demana que les bales de goma no es facin servir més.

L’antecedent d’Ester Quintana

El vídeo comença amb la intervenció d’Ester Quintana, que va perdre l’ull dret en rebre l’impacte d’una pilota de goma per part dels Mossos d’Esquadra durant la vaga general del 14 de novembre del 2012. L’Audiència de Barcelona, però, va absoldre l’escopeter i el subinspector acusats en el cas perquè, tot i que el tribunal va reconèixer que a la dona l’havia ferida un projectil, no es podia precisar quin tipus de projectil era ni qui l’havia disparat. Arran d’aquest cas, el 30 d’abril del 2014 es van prohibir a Catalunya l’ús d’aquest projectils, una prohibició que només afecta als Mossos d’Esquadra.