L’alcaldessa, Ada Colau, ha declarat en el judici del procés que la mobilització de l’1 d’octubre va ser “inaudita” i ha defensat que “no va ser de cap institució ni de cap polític”, sinó “de la gent”. A preguntes de la defensa de Jordi Cuixart, ha definit el president d’Òmnium Cultural com una persona pacífica, de consens i dialogant. Ha afegit que és “molt estimat a la nostra ciutat” i, dirigint-se al tribunal, s’ha sincerat: “Se’m parteix l’ànima de veure Cuixart avui aquí en presó preventiva […]. Si per l’1-O som avui aquí, hauríem de ser-hi milions de persones”. 

Colau ha explicat que va assabentar-se de les càrregues policials, que ha qualificat de “brutals”, quan estava fent cua per votar a l’Escola la Sedeta. “Les càrregues van alterar la jornada”, ha assegurat l’alcaldessa, que ha explicat que va trucar a l’exdelegat del Govern espanyol Enric Millo per demanar-li que les aturés. En aquesta línia, ha volgut fer saber al tribunal que l’Ajuntament s’ha personat com a acusació popular en la investigació que s’està fent a Barcelona, on hi ha 33 policies nacionals investigats.

“L’alarma social” del 20-S

Pel que fa a la mobilització del 20 de setembre al Departament d’Economia, Colau l’ha definida com a “pacífica” i l’ha emmarcada en una situació d’excepcionalitat. De fet, ha dit que la sensació era “d’estat d’excepció” que es va agreujar, ha dit, quan la Policia Nacional va voler entrar a la seu de la CUP sense ordre judicial.

L’Ajuntament ha aportat informes al Suprem sobre els desperfectes que hi va haver arran del 20-S. L’alcaldessa n’ha parlat i ha assegurat que “no hi ha res rellevant”. De fet, ha negat que hi hagués “danys ni incidents rellevants” i ha explicat que “l’únic” que es va haver de fer és posar més tanques de les habituals.

En acabar la declaració com a testimoni, l’alcaldessa ha saludat Joaquim Forn, que està acusat en el cas i és un dels seus contrincants a les eleccions municipals del maig. S’han vist pocs segons de la imatge perquè de seguida el Suprem ha aturat el senyal en directe de la vista oral.

Abans de Colau, han comparegut el lehendakari, Iñigo Urkullu; el diputat d’Esquerra Gabriel Rufián; l’exdiputat dels comuns Albano Dante Fachín i l’expresident del Parlament Ernest Benach.

Dins l’àmbit municipal, també estan citats el president del Grup Municipal Demòcrata, Xavier Trias; el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, i el tercer tinent d’alcalde, Jaume Asens, que encara no tenen data de compareixença. Qui ja ha comparegut és la regidora de la CUP Capgirem Barcelona Eulàlia Regüant, que es va negar a respondre Vox i ha estat multada pel Suprem.