Un dels testimonis de la sessió d’aquest dijous al judici del procés ha estat el diputat d’ERC Gabriel Rufián. El president de la Sala Penal del Tribunal Suprem, Manuel Marchena, ha cridat l’atenció tant a l’advocada de l’Estat, Rosa María Seaone, com a l’advocada de Carme Forcadell, Olga Arderiu. Els ha dit que no podien preguntar res a Rufián que diferís del motiu pel qual era testimoni: la seva presència durant la manifestació davant del Departament d’Economia el 20-S.

Així, Seaone ha hagut de renunciar a fer preguntes sobre el full de ruta independentista, i Arderiu no ha pogut preguntar sobre el procediment de lectura única al Congrés dels Diputats. Marchena també ha cridat l’atenció a Rufián, a qui ha dit que no podia donar la seva opinió ni fer valoracions polítiques, sinó tan sols descriure els fets que va presenciar.

Com molts dels acusats i testimonis, han estat preguntats sobre la seva associació a les entitats sobiranistes: ANC i Òmnium Cultural. La resposta de Rufián ha estat: “Soc soci de l’ANC, de la biblioteca del meu barri i del videoclub“.

La defensa recomana respondre a Vox

El diputat d’ERC Gabriel Rufián ha dit a l’inici de la seva declaració que respondria les preguntes de l’acusació popular Vox a petició dels advocats de la defensa. Ho ha fet per evitar que es repetís la situació de la sessió del dia anterior, quan els cupaires Antonio Baños i Eulàlia Reguant es van negar a respondre a Vox . Van haver d’abandonar la sala per ordre de Marchena i, de moment,  han de pagar una multa de 2.500 euros. La defensa tampoc no va poder interrogar-los.

Rufián no saluda Santi Vila

Mentre es retirava de la sala, Gabriel Rufián ha saludat un a un tots els encausats amb una encaixada de mans, excepte Santi Vila, a qui no ha agafat la mà ni ha dirigit la paraula.