Els exdiputats de la CUP Eulàlia Reguant i Antonio Baños han estat els protagonistes del moment més polèmic de la primera jornada de declaracions dels testimonis en el judici del procés. Passades les set de la tarda, ha estat Baños el que ha entrat a la sala i, quan el president del tribunal, Manuel Marchena, l’ha advertit que en primer lloc respondria l’acusació popular exercida per Vox, s’ha negat a respondre les preguntes de l’advocat del partit d’ultradreta.

El jutge Marchena ha advertit Baños que, com a testimoni, “no té dret a negar-se a respondre les preguntes” de l’acusació que l’ha demanat com a testimoni i l’ha advertit de possibles “responsabilitats penals” si no ho feia. Baños hi ha respost que “per dignitat democràtica i antifeixista” es mantenia en la seva posició. A partir d’aquí, Marchena ha proposat a Baños la possibilitat de traslladar-li les preguntes formulades per Vox, perquè hi respongués de manera indirecta, i Baños hi ha accedit.

A la segona pregunta, però, Baños ha demanat a Marchena que deixés clar que ell estava responent el president de la sala i no Vox, i ha estat aleshores quan el president del tribunal li ha retret que ja havia quedat clara la fórmula de la declaració i, davant la petició, ha decidit suspendre la declaració de Baños i deixar constància de la seva negativa a declarar. Després d’un recés de tres minuts per aclarir la situació, Marchena ha demanat a Baños que abandonés la sala.

Reguant també s’hi ha negat

L’exdiputada de la CUP i regidora actual del partit a l’Ajuntament de Barcelona Eulàlia Reguant ha utilitzat la mateixa fórmula que Antonio Baños i també ha estat expulsada de la sala sense haver respost cap pregunta. Reguant ha explicitat primer que volia declarar en català i després s’ha negat a respondre un partit “feixista, masclista i xenòfob”. Seguidament, Marchena li ha fet saber que la seva conducta davant del tribunal podia comportar-li responsabilitats penals i l’ha fet marxar de la sala.

Reguant: “Assumim les conseqüències”, al ‘bàsics’

La regidora de la CUP ha atès la trucada del programa de betevé, el ‘bàsics‘.  Reguant ha insistit que la seva intenció era respondre a les preguntes tant de la defensa, com de la Fiscalia i de l’Advocacia de l’Estat, però lamenta que el Tribunal Suprem hagi permès la presència d’un partit d’ultradreta com a acusació popular. Tot i el marge de cinc dies ofert pel Suprem per reflexionar, Eulàlia Reguant ja ha avançat que no acceptarà que VOX li pugui fer preguntes.

Multa de 2.500 euros i cinc dies per recapacitar

El Tribunal Suprem ha posat una multa de 2.500 euros a cadascun dels exdiputats. A més, els dona cinc dies per meditar i decidir si volen comparèixer. Si persisteixen en la negativa, se’ls acusarà d’un delicte de desobediència.