Els sindicats de llogaters de diverses ciutats d’Espanya han fet front comú per exigir a l’Estat que suspengui els pagaments del lloguer durant la pandèmia del coronavirus. L’últim paquet de mesures del govern de l’Estat no ho inclou i alerten que, si no s’anul·len, podria arribar una altra crisi immobiliària com la de l’any 2008. Avisen, de fet, que en pocs dies molta gent no podrà seguir pagant.

Des del Sindicat de Llogateres de Barcelona, Marta Ill creu que si no hi ha una suspensió immediata de pagaments, “d’aquí a quatre, cinc o sis mesos hi haurà una allau de desnonaments molt superior a la xifra dels últims temps”. Per què? El col·lectiu relata que moltes llars veuran reduïts els ingressos —per acomiadaments, ERTO i la precarietat dels treballadors autònoms— i no podran seguir pagant el lloguer ni de casa ni de locals comercials.

Per demanar la suspensió del pagament del lloguer, els activistes han engegat una recollida de firmes a Change.org, que ja té gairebé 5.500 signatures. També han habilitat un correu electrònic —covid19alquiler@gmail.com— a través del qual els afectats per la covid-19 i els lloguers poden demanar ajuda. Segons Ill, unes 500 persones a tot Espanya els han escrit perquè no poden fer front al pagament del lloguer.