Que les companyies no tallin la llum, el gas ni l’aigua a les famílies vulnerables és una premissa que s’inclou en les mesures urgents noves de l’Estat contra la crisi del coronavirus. Aquesta qüestió, a Catalunya, ja preveu la Llei 24/2015 i, segons l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE), no protegeix tothom. Considera que el decret és insuficient i reclama que els subministraments siguin gratuïts.

Segons Maria Campuzano, portaveu de l’entitat, les companyies s’haurien de fer càrrec de les factures de “qualsevol consumidor domèstic” mentre duri l’estat d’alarma i el confinament. Es refereix a les llars més vulnerables però també a totes aquelles persones afectades per la covid-19, “perquè han perdut la feina o perquè no poden anar a treballar i no ingressen”.

D’altra banda, Campuzano insisteix que el decret només protegeix les famílies que tenen el servei elèctric al mercat regulat i, explica, això només inclou el 38 % dels punts de subministrament domèstic d’Espanya —dades de la Comissió Nacional del Mercat i la Competència (CNMC). La portaveu de l’APE creu que el Govern espanyol és més “conservador” que la mateixa Endesa, que ha anunciat que no farà talls per impagament durant la pandèmia.