Tot i el decret d’alarma decretat pel Govern espanyol per contenir els contagis del coronavirus, a Barcelona hi ha algunes conductes incíviques que no s’han aturat en els darrers dies. El tinent d’alcalde de Seguretat, Albert Batlle, ha lamentat aquest dimecres que “en plena crisi seguim tenint actes de vandalisme tant a combois de metro com a les infraestructures”.

Batlle ha anunciat que “es coordinarà” un grup policial de Mossos d’Esquadra, Guàrdia Urbana i vigilants del metro per actuar-hi. També ha advertit que l’Ajuntament ha contactat amb la Fiscalia Superior de Catalunya per denunciar aquest tipus d’actes si es repeteixen en els propers dies.

Més excrements d’animals al carrer

Albert Batlle també ha posat l’atenció en els tenidors d’animals de companyia, després que s’ha detectat un augment d’excrements a l’espai públic. En aquest sentit, ha fet una crida a la ciutadania perquè “encara que estiguem en crisi no podem relaxar els hàbits d’higiene habitual” i perquè “ens ajudin més que mai a mantenir la ciutat com cal”. Batlle ha recordat que l’incompliment d’aquesta obligació pot ser objecte de sanció econòmica.

“Continuem tenint ‘botellón'”

El tinent d’alcalde de Seguretat ha indicat que algunes de les denúncies que la Guàrdia Urbana ha posat a persones particulars per incomplir el confinament han estat per consumició de begudes alcohòliques en grup al carrer. “Malauradament continuem tenint ‘botellón'”, ha dit Batlle, una conducta que ha qualificat d'”inexplicable” en el context actual. També ha revelat que, de les denúncies a locals, la major part són per incompliments en els horaris d’obertura i de tancament.

Des que es va decretar l’estat d’alarma, la Guàrdia Urbana ha aixecat 39 actes d’inspecció i 503 avisos a locals comercials, i ha imposat 939 denúncies a persones i 5.151 avisos personals.

Més incidències de convivència

Albert Batlle també ha admès que en els darrers dies els telèfons d’atenció de la Guàrdia Urbana i dels Mossos d’Esquadra han rebut més trucades per incidències de convivencia als domicilis. Aquest dimarts en van ser més de 1.800. Batlle ha explicat que la majoria han estat per soroll, crits o molèsties entre veïns, per la qual cosa ha demanat “paciència” i ha fet una “crida a la contenció” per fer “més suportable” la situació i perquè aquests problemes no vagin a més.

Mapa dinàmic dels serveis essencials

Batlle ha explicat que l’Ajuntament està treballant per posar a disposició de la ciutadania un mapa dinàmic dels serveis essencials de la ciutat —Guàrdia Urbana, bombers, Serveis Socials, menjadors socials, centres d’atenció a la gent gran, centres d’acollida…—. La voluntat del consistori és oferir “informació dinàmica i actualitzada al moment” sobre els diferents serveis “per saber si funcionen o no funcionen, en quines condicions i on estan ubicats”. Fins ara aquest mapa era d’ús intern i avui el consistori ha encarregat a l’Institut Municipal d’Informàtica que estableixi una aplicació que pugui consultar el conjunt de la ciutadania.