El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha comparegut de nou aquest dimarts a primera hora de la tarda per la crisi del coronavirus. Ha explicat que el Consell de Ministres ha aprovat un reial decret llei, amb un paquet de mesures nou, per frenar “el descens econòmic i social” per la propagació de la pandèmia.

La intenció del decret és, segons Sánchez, preparar “la sortida de l’emergència econòmica” i que hi hagi una recuperació un cop superat el sotrac de la covid-19. Per protegir tots els treballadors, es farà una injecció ràpida de 200.000 milions d’euros —prop d’un 20 % del PIB espanyol—, 117.000 milions dels quals seran “íntegrament públics” i la resta, privats.

Sánchez ha insistit que es tracta de “la mobilització de recursos econòmics i socials més gran de la història de la democràcia“. De l’import total, uns 600 milions d’euros es dedicaran a finançar les prestacions bàsiques dels serveis socials a les autonomies i els ens locals, en especial pel que fa a l’atenció sanitària a la gent gran.

Moratòria en el pagament d’hipoteques

Una de les novetats del paquet de mesures és que s’ha establert una moratòria en el pagament d’hipoteques per a les persones més vulnerables. “Cap persona que es trobi en una situació econòmica difícil perdrà casa seva i no serà desnonada“, ha dit Sánchez. D’altra banda, es garantiran els subministraments bàsics —com aigua, llum i gas— i els serveis de telecomunicacions.

Mesures per protegir els treballadors

El decret també preveu que els treballadors assalariats puguin “flexibilitzar” la feina i, si cal, reduir al 100 % la jornada laboral per conciliar i cuidar la família. Segons Sánchez, s’estableix el teletreball com a mesura de flexibilitat principal, i ha fet una crida als empresaris a “no acomiadar els treballadors” perquè, ha insistit, es tracta d’una crisi temporal.

A més, ha dit que els expedients temporals de regulació d’ocupació per la crisi del coronavirus seran considerats “força major” i els afectats podran disposar de la prestació contributiva per desocupació encara que no compleixin els requisits de cotització previs. Pel que fa als autònoms, es podran acollir a l’exoneració de les quotes i rebre la prestació per cessament d’activitat.

Sánchez ha afirmat que l’Estat proporcionarà al teixit empresarial del territori “tota la liquiditat que sigui necessària per mantenir-lo operatiu”. Per això, el Govern espanyol ha aprovat una línia d’avals i garanties públiques per un valor de 100.000 milions d’euros. També invertirà en desenvolupament tecnològic de les petites i mitjanes empreses per facilitar el teletreball.

Reforç a la investigació per tractar la covid-19

Per últim, el president del Govern espanyol ha detallat que es dedicaran 30 milions d’euros a la investigació científica per trobar “una vacuna i una cura definitiva” per a la covid-19. Amb tot, Sánchez ha dit que la injecció d’aquests 200.000 milions d’euros “suposa un esforç colossal” per part de l’Estat i ha repetit que la del coronavirus és una “crisi temporal”.