La fiscalia manté les acusacions inicials en el judici del procés: els atribueix delictes de rebel·lió i peticions de penes de fins a 25 anys de presó. Després de sentir centenars de testimonis i veure tots els vídeos i documents aportats tant per les defenses com per les acusacions, el ministeri públic no ha introduït modificacions significatives en el seu relat. Considera que el paper dels acusats en el procés jutjat encaixa amb el delicte més greu previst en el Codi penal.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”EN DIRECTE: Judici del procés” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/societat/judici-proces-directe/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209372527{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-vermella”][/vc_column][/vc_row]

El fiscal Jaime Moreno ha explicat que, en les conclusions finals del ministeri públic, s’ha fet “una redacció més completa i rica en detalls”, però ha remarcat que no suposa “una alteració” ni una “modificació substancial” dels fets o de la seva qualificació jurídica. Per tant, manté la petició de 25 anys per a Oriol Junqueras i entre 16 i 17 per a la majoria d’acusats. L’únic canvi rellevant que ha fet la fiscalia és demanar que, si són condemnats, se’ls apliqui l’article 36.2 del Codi penal. Aquest epígraf estableix que no puguin obtenir el tercer grau penitenciari, és a dir, sortir de la presó de dia i anar-hi només de nit, fins que hagin complert, com a mínim, la meitat de la condemna.

L’advocacia i Vox també es mantenen

L’Advocacia de l’Estat tampoc no ha fet canvis substancials en les acusacions inicials i ha elevat a definitives les seves conclusions prèvies. En aquest cas, els acusa per sedició i demana penes de fins a 12 anys de presó, però continua descartant la rebel·lió.

Per la seva banda, l’acusació popular —exercida per Vox— manté també les peticions inicials, en aquest cas de fins a 74 anys per dos delictes de rebel·lió, un d’organització criminal i un altre de malversació de fons. El partit d’ultradreta només modifica la seva posició pel que fa a l’exconseller Santi Vila, que va dimitir el dia abans de la declaració d’independència. Li retira les acusacions per organització criminal i malversació, i manté només la desobediència, que no comporta presó.

Les defenses demanen l’absolució

Les defenses dels acusats, en canvi, continuen demanant l’absolució, que l’advocat d’Oriol Junqueras i Raül Romeva, Andreu Van den Eynde, ha justificat “amb la tesis d’atipicitat, falta d’autoria i inexistència de circumstàncies”. Tot i això, per si el tribunal no els absol, algunes defenses han plantejat un supòsit alternatiu: l’article 20.7 del Codi penal. Aquest epígraf eximeix de responsabilitat criminal els que actuen en compliment d’un deure, o en l’exercici legítim d’un dret, ofici o càrrec.

A més del lletrat d’Oriol Junqueras i Raül Romeva, també faran constar aquest article les defenses de Jordi Sànchez, Josep Rull, Jordi Turull, Jordi Cuixart i Carme Forcadell. En el cas de Forcadell, a més, la seva advocada ha plantejat també altres supòsits, com alguns matisos pel que fa a la inviolabilitat. Totes les defenses han dit al tribunal que presentaran les conclusions finals per escrit en un termini de 48 hores.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”ÚLTIMES NOTÍCIES: Judici del procés” style=”flat” shape=”square” color=”inverse” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/judici-proces/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209456058{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;border-radius: 5px !important;}” el_id=”caixa-negra”]

La Mesa del Parlament, al TSJC

En el mateix tràmit de conclusions finals, tant la Fiscalia com l’Advocacia de l’Estat han puntualitzat que exclouen l’ex-Mesa del Parlament, excepte Carme Forcadell. Es tracta de Lluís Maria Corominas, Ramona Barrufet, Joan Josep Nuet, Lluís Guinó i Isabel Simó. Segons ja va resoldre el mateix Tribunal Suprem, tot i que inicialment estaven inclosos en la causa, tots cinc seran jutjats per desobediència al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Amb el tràmit de les conclusions finals, el judici al procés afronta la recta final. La sessió es reprendrà dimarts, 4 de juny, amb els informes finals de les acusacions, és a dir, els arguments que consideren que justifiquen les acusacions. Es preveu que la causa es tanqui el 12 de juny, quan quedarà vist per a sentència.