La defensa de Joaquim Forn, Xavier Melero, té previst presentar un escrit al Tribunal Suprem per poder assistir a la constitució de l’Ajuntament el dissabte 15 de juny. Segons fonts de Junts per Catalunya, el lletrat presentarà l’escrit un cop hagi acabat el recompte definitiu dels resultats de les eleccions municipals del 2019, que s’ha fet aquest dimecres a la Ciutat de la Justícia, i un cop la Junta Electoral hagi emès la credencial per a Forn.

En l’escrit, el lletrat demanarà un permís al tribunal que l’està jutjant perquè el candidat de JxC a l’Ajuntament pugui sortir de la presó i ser conduït des de Soto del Real fins al consistori per prendre possessió i jurar o prometre el càrrec el 15 de juny.

Ara bé, segurament aquest dia el judici del procés haurà acabat, ja que, segons les previsions del tribunal, la causa quedarà vista per a sentència l’11 de juny i fonts de JxC “confien” que la sala del Suprem “deixarà lliures” tots els acusats.

Forn, que s’enfronta a 16 anys de presó per rebel·lió, va sortir escollit en les eleccions municipals amb cinc regidors, la meitat dels que va obtenir Trias fa quatre anys.

La normativa no preveu la suspensió ni la delegació del vot

Fonts de l’Ajuntament han informat a betevé que “qui disposa sobre la situació personal [de Forn] és el Tribunal Suprem”, de manera que és qui s’haurà de pronunciar un cop el seu lletrat faci la petició per escrit. Ara bé, les mateixes fonts han explicat que “cap normativa ni reglament municipal no parla de la suspensió d’electes” ni tampoc la delegació del vot, com Llarena va autoritzar al Parlament. El Reglament Orgànic Municipal només preveu l’assistència telemàtica al ple” en casos de malaltia greu, baixa o permís de maternitat o paternitat, com s’ha vist aquest mandat passat amb la regidora Mercedes Vidal quan va ser mare. És el primer i l’únic cas en què un regidor ha pogut participar del ple sense ser-hi present.

D’aquesta manera, haurà de ser la sala que presideix Manuel Marchena qui decideixi sobre Forn. En cas que el vulgui suspendre, s’hauria d’acollir a l’article 384 bis de la Llei d’enjudiciament criminal, el mateix en què es va emparar la Mesa del Congrés dels Diputats per suspendre Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull.

Més enllà del ple de constitució del consistori, fonts municipals afegeixen que els càrrecs electes han de complir alguns requisits administratius formals abans, com ara recollir la credencial o fer la declaració d’interessos i la patrimonial. Dos tràmits que, “també estan subjectes al que decideixi el Tribunal Suprem”, apunten fonts del consistori.