La segona sessió de la setmana al Tribunal Suprem s’ha centrat en la reproducció dels vídeos aportats per les defenses dels acusats. A diferència d’aquest dimarts, un gran gruix d’imatges ha mostrat l’actuació policial durant el referèndum de l’1 d’octubre i les càrregues per part dels cossos de seguretat espanyols. La sala ha visionat, per exemple, la irrupció de la Policia Nacional a l’Institut Pau Claris de Barcelona, a l’Escola Mediterrània o a l’Escola Pia Sant Antoni.

De fet, l’estratègia de la defensa és contrarestar les imatges aportades per la fiscalia i l’Advocacia de l’Estat, que volien demostrar el “clima insurreccional” d’aquelles setmanes. A la pantalla, s’han passat imatges de cops de porra, empentes i ciutadans ferits durant l’1-O a la ciutat i també a la resta de Catalunya. En canvi, entre les proves de les acusacions pel que fa a l’1 d’octubre, s’hi aprecien poques càrregues; sobretot, van projectar fragments en què es veia tensió entre policia i votants.

L’advocat d’Oriol Junqueras i Raül Romeva, Andreu Van den Eynde, ha estat la primera defensa a projectar vídeos i fotografies – la majoria, captats per ciutadans i utilitzats per mitjans de comunicació, com betevé- i n’ha indicat en tot moment la data i el lloc.

Crida al diàleg i al civisme dels líders independentistes

Les primeres proves documentals de les defenses han recollit altres fets. Per exemple, s’han reproduït parlaments i discursos en què Jordi Cuixart feia una crida al civisme. És el cas d’una seqüència de la concentració al Departament d’Economia del 20-S, en què el president d’Òmnium Cultural insisteix que Catalunya és “un poble pacífic” i insta els concentrats a “detectar i aïllar” comportaments violents contra “els cossos de seguretat i els Mossos d’Esquadra”. S’ha sentit el reclam de diàleg per part, també, de Raül Romeva i Carles Puigdemont.

La sessió arrenca amb vídeos pendents de les acusacions

A l’inici de la vista al Suprem, s’han reproduït les imatges de les acusacions que havien quedat pendents la jornada anterior: una crònica del dia del referèndum ─sense càrregues policials─, un discurs de Jordi Sànchez en què, el juny del 2017 animava els ciutadans a sortir al carrer durant l’1-O i unes declaracions de Joaquim Forn a RAC1 en què preveia que l’1 d’octubre hi hauria “alteració de l’ordre públic” per la presència de la policia, entre d’altres.

En la línia d’aquest dimarts, el president del tribunal, Manuel Marchena, ha fet treure l’àudio a les gravacions de mitjans de comunicació que tenien veu en off o en les quals hi havia entrevistes, per evitar valoracions.