El Tribunal Suprem ha desestimat parcialment les peticions dels advocats dels processats per la causa independentista. El Suprem ha determinat per unanimitat que, dels 18 implicats, 12 hauran de ser jutjats a Madrid i no al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), tal com havien sol·licitat les defenses en la vista de previ pronunciament celebrada el 18 de desembre. Es tracta d’Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Turull, Josep Rull, Joaquim Forn, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Dolors Bassa, Carme Forcadell, Meritxell Borràs, Carles Mundó i Santi Vila, tots acusats de rebel·lió i malversació.

Les defenses havien argumentat que el cas s’havia de traslladar al TSJC perquè els fets investigats van passar a Catalunya. Però els arguments de la fiscalia han pesat més. La fiscalia havia esgrimit que el Suprem era la instància competent perquè els fets del 20 de setembre, l’1-O i el 27 d’octubre van representar un atac a la Constitució i, per tant, un atac al conjunt de l’estat.

La Mesa del Parlament i Mireia Boya, al TSJC

El Tribunal Suprem sí que ha estimat les peticions dels advocats de l’exdiputada de la CUP, Mireia Boya, i de cinc membres de la Mesa del Parlament: Lluís Maria Corominas, Ramona Barrufet, Joan Josep Nuet, Lluís Guinó i Anna Isabel Simó. Tots ells seran jutjats al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per desobediència al Tribunal Constitucional.

La data del judici, a partir de l’11 de gener

A més, el tribunal encara no s’ha pronunciat sobre si els acusats podran defensar-se en català tal com han demanat les defenses. El Suprem sí que ha destacat la sorpresa pel fet que fins ara no s’hagi fet la petició de traducció simultània durant tot el procediment judicial. En tot cas, ara els advocats hauran de confirmar la petició per escrit. En paral·lel, les defenses tenen 10 dies hàbils per presentar els escrits de defensa i a partir de l’11 de gener ja es podrà fixar la data del judici del procés.