(ACN) L’informe de vint pàgines del grup de treball contra les Detencions Arbitràries de l’ONU demana la llibertat immediata de Jordi Sánchez, Jordi Cuixart i Oriol Junqueras i carreguen durament contra l’Estat espanyol  per un empresonament ‘arbitrari’ que consideren viola drets fonamentals, entre els quals, la llibertat d’opinió, de reunió o de consciència. El text elaborat per un grup d’experts també assegura que se’ls ha negat el seu dret a un ‘judici just’ i a un tribunal ‘independent i imparcial’ i lamenten que també se’ls vulneri la presumpció d’innocència. Per altra banda l’informe també pren nota de la resolució del tribunal alemany d’Shleswig Holstein arran de l’euroordre contra Carles Puigdemont, assegurant que el tribunal no va trobar elements de violència en els fets imputats.

Judici i manca de presumpció d’innocència

En l’escrit els experts de l’ONU consideren que no existia base per a la detenció preventiva i també alerten de les ‘ingerències públiques que condemnen obertament els acusats’ abans de la sentència i que vulnera la presumpció d’innocència de tots ells. L’infome posa com exemple les declaracions que va fer la llavors vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría que va parlar de decapitar els partits independentistes i afegeixen que els comentaris públics que fan els ‘líders polítics’ acusant-los de violents ‘mostren a la ciutadania una anticipada responsabilitat penal dels acusats’. El grup de treball conclou que tots aquests tipus de comentaris ‘poden arribar a influir sobre la imatge dels líders independentistes, tant la que té la ciutadania com els propis jutges‘.

Llibertat immediata i seguiment

En el text el grup insta al govern espanyol a posar ‘immediatament’ en llibertat els tres presos i concedir-los el ‘dret efectiu’ a una indemnització i altres tipus de reparació. Els experts també diuen que es farà una investigació ‘exhaustiva i independent’ de les circumstàncies en torn a la seva privació de llibertat. Les opinions del grup no tenen capacitat de sanció en cas que els governs incompleixin les seves recomanacions.

Les defenses del líder d’ERC, l’expresident de l’ANC i el president d’Òmnium van dur el cas a les Nacions Unides el febrer del 2018.