El Consorci d’Educació de Barcelona ha obert quatre grups addicionals a P3, els anomenats bolets, a l’Escola Fort Pienc, a l’Eixample, a l’Escola Jaume I, a Sants-Montjuïc, i a l’Institut Escola el Til·ler i l’Escola Doctor Ferran i Clua, totes dues de Sant Andreu. També s’ha incrementat la ràtio a 26 nens per aula a set zones dels districtes de Sants-Montjuïc, Gràcia i Sant Andreu. Són les mesures per donar resposta a les 151 famílies que no han entrat en cap de les opcions sol·licitades.

Segons el president del Consorci d’Educació de Barcelona, Josep Gonzàlez-Cambray, aquestes mesures faran que “algunes de les famílies que es pensen que no tenen plaça en puguin tenir”.

Un 93,3 % de les famílies han obtingut plaça en primera opció a P3, i el 98,75 % en alguna de les places sol·licitades. Això deixa 151 famílies, 131 a l’escola pública i 20 a la concertada, en espera que se’ls assigni una plaça d’ofici. Segons el Consorci d’Educació de Barcelona això millora els resultats de l’any passat, quan aquesta xifra va ser de 266.

Pel que fa a l’accés a 1r d’ESO, el 95,9 % de les famílies han obtingut plaça en una de les opcions demanades, i un 89,43 % han entrat en primera opció. En 280 casos, 135 a la pública i 145 a la concertada, se’ls haurà d’assignar plaça d’ofici. Aquestes xifres també milloren les del curs passat, quan el total de famílies que no van obtenir cap plaça demanada van ser 362. Per al curs que ve s’obriran també quatre grups addicionals i s’incrementarà la ràtio fins a 31 alumnes a 11 zones d’escolarització.

L’11 de juny es publicarà l’oferta final i l’endemà la llista d’admesos.

Les famílies que s’han quedat sense plaça de P3, organitzades en la Plataforma Proeducació Pública i de Proximitat, van reunir-se aquest dimarts amb el consorci per traslladar-los la seva preocupació i mirar de trobar alternatives per crear noves places.

Grups addicionals a primer d’ESO

Pel que fa a primer d’ESO, 280 famílies s’havien quedat sense plaça. Per això s’obriran quatre grups addicionals i s’incrementarà la ràtio en 22 centres públics i en 14 de concertats. Passaran a tenir 31 alumnes per aula (ara en tenien 30). Des del Consorci d’Educació admeten que “no els agrada augmentar ràtios”, però que és l’única opció, en algunes zones de Barcelona, per poder absorbir la demanda. El president del consorci, Josep Garay, afirma que l’increment de ràtio “no afectarà la qualitat dels projectes educatius”.

La posada en marxa del pla de xoc contra la segregació, que estableix una preassignació de places per a alumnes vulnerables, ha suposat que, en el cas de P3, un 85 % de les famílies han fet ús d’aquesta plaça reservada.

Tres concertades de Barcelona, interessades en ser públiques

El Consorci d’Educació valora positivament el decret de la Generalitat que permet convertir en públiques escoles concertades poc viables. Gonzàlez-Cambray recorda, però, que només s’integraran els centres si hi ha necessitats d’escolarització pública i si el procés de canvi l’engega el centre interessat. De moment ha transcendit que hi ha sis escoles interessades en iniciar aquest procés, tres de les quals són de Barcelona.