vacuna xeringues coronavirus covid

(ACN) Les farmacèutiques europees confien a poder entregar les dosis necessàries tenir el 70 % de la població vacunada a l’estiu, l’objectiu fixat per la Comissió Europea. Així ho ha dit el director de Comunicació de la Federació Europea d’Indústries i Associacions Farmacèutiques (EFPIA), Andy Powrie-Smith, en una entrevista. Assegura que les companyies treballen “contrarellotge” i “compromeses”, malgrat els retards que ha tingut la farmacèutica Pfizer i també els anunciats per AstraZeneca, que podrien suposar un alentiment en la campanya de vacunació.

Per complir l’objectiu marcat, Powrie-Smith assegura que “hi haurà reptes a superar“, però afegeix que “ja n’hi ha hagut fins ara”. El director de Comunicació de l’EFPIA confia que es podran entregar les dosis que calen “gràcies a un esforç col·laboratiu i de solidaritat”. Més enllà de les de Pfizer i AstraZeneca, remarca que “hi ha més vacunes de la covid-19 en desenvolupament o esperant el procés d’aprovació i regulació per tal d’augmentar la capacitat de fabricació”.

Ritme de vacunació desigual

Un mes després de l’inici de la vacunació a la UE, la campanya avança a ritmes diferents en els estats membres. Espanya és el cinquè país de la UE que més ha vacunat i el tretzè a escala mundial, segons les darreres dades d’Our World in Data. En concret, s’han administrat 2,6 dosis per cada 100 habitants. A la UE lideren la cursa Malta (4,5), Dinamarca (3,6), Irlanda (2,9) i Eslovènia (2,7), mentre que els que van més lents són Bulgària (0,4), els Països Baixos (0,8) i Letònia (1).

A l’estat espanyol, l’objectiu és immunitzar 2,3 milions de persones en 12 setmanes, amb prioritat per la gent gran i el personal sanitari. Les comunitats que van més avançades són Astúries (4,3 dosis per cada 100 habitants), Castella i Lleó (3,9) i Cantàbria (3,5). En canvi, les que van més lentes són Melilla (1,7), les illes Balears (1,8), Ceuta (2), la Comunitat Valenciana (2) i el País Basc (2,1), segons les darreres dades del Ministeri de Sanitat. En el cas de Catalunya, s’han administrat 2,4 dosis per cada 100 habitants, el que representa que només s’ha vacunat un 0,1 % de la població.

Vacunació al món

A tot el món s’han administrat un total de 68,4 milions de dosis de la vacuna per combatre la covid-19 i Israel lidera la cursa en la immunització de la seva població. El segueixen els Emirats Àrabs, les Seychelles (18,7) i el Regne Unit (10,4).

La xifra desglossada de dosis administrades al món destapa una desigualtat entre els països de l’hemisferi sud i l’hemisferi nord. Per continents, Àsia ha administrat 24,7 milions de dosis, l’Amèrica del Nord n’ha posat 23 milions i, Europa, 17,2 milions. En canvi, a l’Amèrica del Sud només se n’han posat 960.000 i a l’Àfrica, 18.000, segons dades d’Our World In Data.