Els centres comercials han reobert aquest dilluns amb descomptes que en alguns casos arriben al 40 o 50 %. D’aquesta manera, els establiments volen incentivar les compres de Nadal, després de sis setmanes amb la persiana abaixada. Tot i això, això alguns locals donen per perduda la campanya, ja que n’han perdut les primeres setmanes i també el Black Friday. Els centres comercials estimen que en aquesta època acostumen a facturar un 30 % del negoci anual i temen haver fet tard.

Els grans equipaments comercials van tancar el 30 d’otubre, per les restriccions imposades durant la segona onada de la pandèmia. Tot i que, segons el pla de desescalada de la Generalitat, no havien de tornar a obrir fins a la fase 2, finalment se n’ha avançat la data. Amb l’obertura de més botigues, es volen evitar les aglomeracions que s’han vist sobretot al centre de la ciutat en les darreres setmanes.

A primera hora d’aquest dilluns, molts establiments enllestien els preparatius i la desinfecció de l’espai per poder rebre els primers clients. En alguns comerços han assegurat que la notícia, anunciada dissabte, els va agafar per sorpresa i que no havien tingut temps de condicionar l’espai. Tot i això, han celebrat la notícia i han criticat que, fins ara, s’hagi permès l’activitat als grans magatzems però no als centre comercials.

Al llarg del dia s’ha vist força afluència de gent però sense aglomeracions, només s’han generat cues algunes cues en botigues petites perquè l’aforament del 30 % els deixa amb una capacitat molt inferior a la d’altres comerços.

Reobertura amb condicions

L’activitat comercial està inevitablement marcada per les restriccions pel coronavirus: l’aforament està restringit a un 30 %, tant a l’interior de les botigues com a les zones comunes. Això implica establir sistemes de control dels fluxos, per garantir que no se sobrepassa la capacitat màxima. Després de la primera onada de la pandèmia, centres com Diagonal Mar ja van implantar un sistema de control d’aforament automàtic.

Una altra de les condicions imposades pel Procicat és la ventilació. Per poder reobrir, els equipaments han de tenir un sistema que garanteixi la renovació de l’aire.