Actualment, moltes llars s’han decantat per comprar arbres de Nadal artificials, però l’arbre natural —un avet bé una altra espècie— continua sent una opció clàssica amb molts seguidors per decorar la casa durant les festes nadalenques. Vols saber com cuidar l’arbre de Nadal perquè sobrevisqui després de les festes? T’ho expliquem!

Quins són els arbres més resistents?

Qui opti per adquirir un arbre natural i a més es plantegi el repte de fer que sobrevisqui “a posteriori” convé que que tingui present alguns consells bàsics.

Allò que més pot condicionar el resultat final és l’elecció de l’arbre en qüestió. Si l’objectiu final és plantar-lo al balcó o jardí, és molt important escollir espècies autòctones, o bé aquelles més ben adaptades al clima mediterrani. En el cas del litoral o el prelitoral, caldria així doncs decantar-se preferentment per espècies com l’olivera, l’arboç, el marfull, el xiprer o bé les araucàries.

Els avets, delicats a la costa

Els avets són més delicats i amb menys opcions de supervivència a la costa, sobretot pel fet de ser arbres nadius de climes freds i plujosos. Malgrat això, a Barcelona en podem veure també exemplars notables plantats en alguns parcs i en jardins particulars.

L’única espècie d’avet autòctona a Catalunya és l’avet blanc (“Abies alba”), present al Pirineu i el Montseny. No es tracta, però, d’una espècie comercial. Actualment un dels avets de Nadal més venuts són l’avet del Caucas (“Abies nordmanniana”), tot i que també són habituals les pícees amb una proporció aproximada de 75 i 25 %, respectivament. Al mercat també hi trobem altres espècies com el pinsap, l’avet de Mas Joan o l’avet vermell, entre d’altres.

arboç
L’arboç és una espècie típicament mediterrània

Quin aspecte ha de tenir l’arbre que escollim?

Un cop escollida l’espècie convé triar l’exemplar. És molt importat escollir arbres que conservin el màxim d’arrels possibles, és a dir, que vinguin amb un bon pa de terra i que preferentment que hagin estat arrelats “a priori”.

Certament no és senzill trobar arbres amb moltes arrels ja que, sobretot el els avets, acostumen a comercialitzar-se amb poques arrels, sovint amb l’arrel nua o directament tallats. Els arbres petits solen tenir més opcions de supervivència que els de major mida.

També és molt important fixar-se en l’aspecte de les fulles i decantar-se pels arbres d’aspecte més ufanós, amb fulles verdes i espesses, que no es desprenguin en tocar-les.

On posem l’arbre de Nadal?

La millor opció és posar l’arbre a l’exterior, al balcó o al jardí. La calefacció i la baixa humitat de l’interior dels habitatges solen ser elements letals per als arbres, sobretot en el cas dels avets, nadius de climes freds i humits.

En cas que no tinguem possibilitat de posar-lo a fora, aleshores caldrà emplaçar-lo a dins de casa, però tan allunyat de radiadors i fonts de calor com sigui possible.

Manteniment durant les festes

Per tal de minimitzar les pèrdues d’aigua per evaporació (sobretot si tenim l’exemplar dins de casa) convé tapar la terra del test amb molsa o fulles, però, a banda, és bàsic regar l’arbre de forma regular, diàriament, i assegurar-se que té un bon drenatge. També cal humitejar les fulles cada dia, sobretot si l’arbre el tenim a l’interior.

Trasplantar-lo a l’exterior tan bon punt s’acabin les festes

Just després de Nadal haurem de treure el nostre arbre de casa (en cas que fos a l’interior) i trasplantar-lo bé en un contenidor de major volum a l’exterior, bé directament al terra en cas de disposar de jardí.

Haurem de continuar regant-lo amb freqüència i aportar adob en cas que sigui necessari. Els regs seran imprescindibles i freqüents a l’estiu per tal d’afavorir l’arrelament. Si marxeu de vacances busqueu algú que els continuï regant, els primer estiu sol ser crític sobretot en el cas de l’avet.

Si malauradament l’arbre finalment mor, caldrà gestionar-lo de forma adequada i portar-lo a un punt verd de recollida, on el convertiran en adob o bé l’utilitzaran en treballs de jardineria.