La taxa de contagi del coronavirus, Rt, se situa en 1,11 a data de l’11 de desembre a Catalunya, segons l’últim balanç del Departament de Salut. En els últims sis dies, aquest indicador havia tornat a ser inferior a l’1, després de superar-lo a principis de desembre. Tot i això, des de BIOCOMSC apunten que poden haver diversos factors darrere d’aquest increment, també l’efecte matemàtic del pont de desembre, en què es van fer menys proves.

Efecte matemàtic pel pont

Cal tenir en compte que el valor de la taxa de contagi de l’11 de desembre agafa de referència la situació epidemiològica de la setmana del 5 a l’11 de desembre. D’aquests set dies, quatre corresponen al pont. Per això, el fet que es fessin menys proves aquells dies pot alterar el càlcul de la velocitat de contagi, com indiquen alguns experts.

Tot i això, Daniel López Codina, investigador del Grup BIOCOMSC de la UPC, alerta que hi ha altres indicadors que apunten un empitjorament de la situació, com l’increment de casos o l’augment de pacients ingressats a les UCI dels últims tres dies.

La importància de mantenir-se sota l’1

L’objectiu de les administracions és que la taxa de contagi estigui per sota d’1, és a dir, que un positiu no arribi a contagiar una altra persona. Des del 31 d’octubre, l’Rt es va mantenir per sota del llindar de l’1. Durant la primera quinzena del mes, la taxa va mantenir una tendència a la baixa constant i, posteriorment, es va estancar amb valors propers al 0,80. A partir del 25 de novembre va registrar increments i el 2 i 3 de desembre va superar l’1. Entre el 5 i el 10 de desembre s’ha mantingut per sota del llindar.

La taxa de contagi de Barcelona ha tingut una evolució similar. En aquest cas, l’Rt se situa en 1,17 a 11 de desembre.