Una desena de dones nouvingudes i veïnes de la franja del Besòs han après a anar en bicicleta gràcies a un projecte social impulsat per cinc entitats, entre les quals es troben el BACC i el centre de cotreball Sinèrgics. Aquest espai de treball s’ha convertit en un dels principals motors comunitaris de Baró de Viver.

La filosofia del projecte gira entorn de la bicicleta com a mitjà de transport i eina d’emancipació per a dones nouvingudes d’entre 30 i 50 anys que no saben anar en bicicleta. Entre elles hi ha Fátima Hasun, qui reconeix que quan era petita a casa tenien bicicletes però només les feien servir els seus germans, a ella li feia por.

Més autonomia per a les dones

L’organització assegura que el taller no només vol potenciar l’oci esportiu; també permetrà a les dones guanyar autonomia. “Moltes fan desplaçaments molt curts, entre la Trinitat Vella cap a Baró de Viver o cap al centre de Sant Andreu, i són distàncies que són fàcilment assolibles en bicicleta“, explica Alejandro Martín, monitor i també emprenedor del centre de cotreball Sinèrgics.

Els emprenedors paguen l’espai amb treball comunitari

De fet, part dels monitors són treballadors de Sinèrgics, situat al mateix Baró de Viver. El motiu és que “els emprenedors paguen una quota amb moneda social cada mes per estar aquí i gaudir dels serveis del ‘coworking’ i després han de fer feines i treball comunitari, voluntariat… Implicar-se en projectes de retorn que d’alguna manera nosaltres impulsem, per tal de continuar pagant la seva estada aquí”, explica el gestor de l’espai, Isaac Arriaza. Per tant, es tracta d’una oportunitat de poder emprendre un negoci i alhora teixir comunitat social.