A banda d’aquest miler de famílies, la nova moneda social la podran fer servir també la resta de veïns de l’eix Besòs si es descarreguen l’aplicació de mòbil. També ho poden fer veïns d’altres zones que, això sí, hauran d’anar a comprar als barris del Besòs (Ciutat Meridiana, Vallbona, Torre Baró, Roquetes, Trinitat Nova, Trinitat Vella, Baró de Viver, el Bon Pastor, la Verneda i la Pau i el Besòs i el Maresme). El nom de rec (recurs econòmic ciutadà) s’inspira en el rec Comtal.

Rec moneda ciutadana

L’Ajuntament injectarà 1,5 milions d’euros en recs a través de la renda municipal que dona a 1.000 famílies vulnerables del Besòs. El 25 % d’aquesta renda serà en recs. S’espera que, d’entrada, es pugui disposar d’un centenar de comerços adherits perquè la moneda funcioni. A l’aplicació de mòbil hi haurà un mapa amb els comerços que accepten el rec, per facilitar les compres. Per això, els comerciants veuen en el rec una oportunitat d’atreure els joves.

En proves fins a l’octubre del 2019

Les compres es podran fer amb la targeta o a través de l’aplicació de mòbil, que identificarà cada usuari amb un codi. Els ciutadans que vulguin se la poden descarregar i canviar euros per recs. Els comerciants que ho necessitin podran canviar recs per euros, tot i que amb la moneda es busca fomentar la compra entre botiguers. El rec funcionarà en proves fins a l’octubre del 2019 i, en funció de la resposta, s’estendrà a més barris.

La posada en marxa de la moneda, el seguiment i l’avaluació anirà a càrrec de la Taula del Canvi, que agrupa associacions de comerciants i mercats municipals, entitats socials, experts i representants dels districtes afectats i l’àrea d’Economia Social. L’associació d’innovació social Novact s’ha encarregat d’executar el projecte.