Des de la primavera del 2017 fins a l’actualitat, els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana han detingut 118 persones en narcopisos, és a dir, pisos i locals de Ciutat Vella que s’utilitzaven com a punt de venda de droga, principalment cocaïna i heroïna. Ara bé, d’aquest centenar, segons ha pogut saber betevé, només 12 han ingressat a la presó. Això es deu principalment a què en els escorcolls la policia troba poca quantitat de droga dins els pisos.

“Això ens dificulta les intervencions perquè la càrrega de prova és petita i segurament no entrarà a presó”, explica l’inspector segon cap de la Unitat Territoral 1 de Ciutat Vella de la Guàrdia Urbana, David Martínez. Els presumptes narcotraficants venen la droga en petites dosis de 0,15 grams i a un preu baix, d’entre 5 i 10 d’euros, cosa que, segons el cap de la comissaria de Ciutat Vella dels Mossos d’Esquadra, Antoni Sànchez, “implica que el consumidor necessita menys diners per injectar-se una dosi però alhora li dura molt menys i necessitarà injectar-se més sovint”.

Davant d’aquesta situació, la policia té una investigació oberta per esbrinar si hi ha una xarxa criminal darrere el fenomen dels narcopisos. De moment, tenen evidències que entre els pisos de venda de droga hi ha relació, cosa que ajudaria a incrementar els ingressos a la presó. Per això, la jutgessa degana de Barcelona, Mercè Caso, demana a la fiscalia que acrediti la continuïtat o la connexió entre els delictes perquè el delicte es pugui considerar greu.

La pressió policial s’ha duplicat en mig any

El fenomen dels narcopisos va esclatar l’any passat, en bona part per la presó dels veïns del barri del Raval que van organitzar diverses cassolades al carrer. Els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana han fet 89 intervencions des de l’any passat. La pressió policial, però, ha augmentat molt aquest any. De fet, segons la policia, un de cada cinc dies hi ha escorcolls en narcopisos, sobretot al barri del Raval, i s’han doblat el nombre d’operacions. En els set primers mesos d’aquest any, s’han escorcollat 43 punts de venda de droga i s’han detingut 58 persones.

Mossos pentinen els carrers per prevenció

L’intendent dels Mossos remarca que el fenomen dels narcopisos és “una confluència de conflictivitats” ja que “per consumir necessita comprar droga i necessita diners. Pot pidolar al carrer o fer estrebades o un robatori violent”. Per això, els Mossos d’Esquadra han posat en marxa el dispositiu Ribot per pentinar les zones afectades. L’objectiu és fer identificacions massives i dissuadir suposats autors d’altres delictes, com podria ser furts o robatoris violents. Des del març, han identificat més de 500 persones i han detingut 74 persones, entre les quals algunes tenien ordres judicials pendents. “El que intentem fer és fer-nos veure, donar sensació de seguretat i evidenciar la presència policial barri”, explica Sànchez.