La crisi del coronavirus ha provocat que diverses famílies de Barcelona tinguin dificultats per pagar la quota mensual de l’escola bressol. Si durant tot el 2019, 15 famílies van sol·licitar una rebaixa, aquest curs, en tan sols dos mesos, l’Ajuntament ja ha rebut 25 peticions. La situació econòmica d’algunes llars ha empitjorat i necessiten recalcular la quota per continuar als centres. El consistori es compromet a agilitzar els tràmits i donar-hi resposta.

El cas de l’Escola Bressol el Fil

La realitat amb què s’enfronten algunes cases l’ha destapat l’Associació de Famílies d’Infants (AFI) de l’Escola Bressol el Fil, al barri de Sants. Una família del centre ha deixat de portar-hi la filla: no pot pagar-ne les quotes perquè, amb la pandèmia, la seva situació laboral s’ha capgirat i ja no ingressa el mateix que el 2019. Precisament, amb el sistema de tarifació social de les bressol, l’import a pagar es calcula tenint compte la renda de l’any anterior, no pas la de l’any en curs.

Escola Bressol el Fil
L’Escola Bressol el Fil, al barri de Sants

Ara bé, el sistema sí que preveu actualitzar l’import de pagament si, de manera sobrevinguda, el context econòmic canvia i la família ho pot acreditar. Des de l’AFI de l’escola demanen agilitzar els tràmits al màxim possible per evitar, així, que els infants s’hagin de quedar a casa. “Sobretot, mentre s’està tramitant la rebaixa, que les criatures vagin a l’escola i que les famílies no acumulin deute“, explica Anna Lite, presidenta de l’associació.

Segons Maria Truñó, comissionada d’Educació, el consistori preveu que les sol·licituds per modificar la tarifa augmentin mentre dura la pandèmia i, per això, relata, s’ha dissenyat un circuit diferent per formalitzar les rebaixes. En comptes de derivar cada cas als Serveis Socials ─tal com preveu el reglament─, qui s’encarrega de fer la gestió és el propi Institut Municipal d’Educació de Barcelona (IMEB). L’Ajuntament confia que aquesta mesura agilitzi el procés.

Pel que fa al deute acumulat, el consistori no el condonarà però es compromet a aplicar la quota recalculada amb efecte retroactiu. És a dir, la família haurà d’abonar l’import rebaixat per als mesos que no ha pagat, no pas el que tenia fixat d’un inici i al qual no ha pogut fer front.